2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyari Tivadar: minimális bölcsesség sem szorult a MOGYE román vezetésébe

2011. szeptember 14. 17:03, utolsó frissítés: 2011. szeptember 15. 15:35

Az új oktatási törvény 135. cikkelyének alkalmazási módszertanát kell kérni a minisztériumtól – mondta Magyari Tivadar, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzettel kapcsolatban. Az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese hozzátette: eredetileg a több tucat alkalmazási rendelet között kevés olyant tervezett a minisztérium, ami a felsőoktatásra vonatkozott, tekintettel az egyetemi autonómiára. “Viszont úgy látszik, hogy erre szükség van, miután a jog által is sarokba szorított román fél egyre nevetségesebben zárkózik el a törvény alkalmazásától, minimális bölcsességet sem mutat, úgy viselkedik, mint egy dacos óvodás” - fogalmazott Magyari.


A vegyes tannyelvű egyetemeken az egyes nyelvi részek működtetői különálló egységekbe kerülnek, és a magyar egységek a román megfelelőikkel egyenlő státusúak. Ami most történik a marosvásárhelyi orvosin, de a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) biológia és geológia karán is, abban az RMDSZ Főtitkársága csak újabb érveket lát a valóban teljesen önálló, autonóm módon döntési kompetenciával rendelkező magyar egyetem mellett. Világossá kell tennünk, hogy a többnyelvű egyetemek magyar részeinek státusa alapvető kérdés, napirenden van, és a másik fél tekintse annak – szögezte le a főtitkárhelyettes.

Magyari szerint akkor lehet erről érdemben tárgyalni, ha minden fél megegyezik abban, hogy a felvetett kérdés valóban problémás. A BBTE és a MOGYE román vezetői tekintsék ezeket a kérdéseket állandó napirendi pontnak, érezzék azt, hogy ezek nem szűnő, csak elodázott problémák, akkor is, ha nem látnak mindennap tüntetőket, tiltakozókat az ablakuk alatt – hangsúlyozta Magyari Tivadar. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS