2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhely: szülők fogtak össze a Bernády iskolanévért

2011. szeptember 20. 17:36, utolsó frissítés: 17:42

“A szülők akkor érzik lezártnak az ügyet, ha Bernády György neve felkerül az iskola homlokzatára. Tisztában vannak azzal, hogy ez egy hosszú történet, és nem egylépcsős érdekérvényesítésről van szó, de készek a végsőkig kitartani” - hangzott el ma a marosvásárhelyi gyerekek szülei és a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) közös sajtótájékoztatóján Marosvásárhelyen.


A Bernády György iskolanévadás ügy kapcsán összehívott tájékoztatón a szülők elsősorban annak az akciócsoportnak a tagjaiként nyilatkoztak, amely a CEMO-val együtt petíciót kezdeményezett annak érdekében, hogy a város 2-es számú általános iskolája Bernády György nevét viselhesse. A kezdeményezők valamennyi romániai magyar politikai pártot arra kérnek, hogy konkrét lépéseket foganatosítsanak az ügy érdekében.

Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója a Transindexnek elmondta: az akció célja nem az, hogy a szülők vívják ki az iskola új megnevezését, hanem nyomást szeretnének gyakorolni a romániai magyar politikusokra. “A szülők kiállása egyfajta számonkérést is tartalmaz, hiszen az elmúlt húsz évben valamivel többet is lehetett volna tenni az ügyben, hogy legyen egy magyar személyiségről elnevezett iskola Marosvásárhelyen” - fejtette ki az ügyvezető igazgató, aki hozzátette: a szülők azt követően kezdeményezték a petíciót, hogy a helyi PSD aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a 2-es számú általános iskola Adrian Păunescu nevét vegye fel.

A petíció kezdeményezői felszólították az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi képviselőit, hogy a RMDSZ által nemrég kezdeményezett aláírásgyűjtést konkrét politikai érdekérvényesítési eszközökkel helyettesítsék, és sürgősen tegyék meg a szükséges politikai lépéseket, amelyekkel kiharcolhatják a 2-es iskola névadását.

A petíciót október közepén zárja az akciócsoport. Az addig összegyűlt aláírásokat egy nyilvános kerekasztal keretén belül szeretnék átadni az RMDSZ helyi, megyei és országos képviselőinek. A szülők azon a beszélgetésen szeretnék megtudni, hogy a politikusok felvállalják-e ezt az ügyet. A konkrét határidő arra az esetre, ha az ügyben a politikusok lépni akarnak, az iskolai tanév első félévének a vége, azaz december 31.”- vázolta Szigeti. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS