2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés a MOGYE diszkriminatív chartájáról és az erdélyi magyar politikai erők összefogásáról

2011. szeptember 24. 12:56, utolsó frissítés: 14:26

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) súlyosan diszkriminatív chartájáról, az erdélyi magyar politikai erők demokratikus összefogásának szükségszerűségéről, valamint a magyarellenes megnyilvánulások elleni határozott fellépés fontosságáról volt szó azon a pénteki sajtóértekezleten, amelyet Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tartott Marosvásárhelyen Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanács elnökével és Kincses Előd ügyvéddel közösen.


A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem legfőbb döntéshozó szerve nem tartja tiszteletben a demokratikus elveket azzal, hogy nem veszi figyelembe az új tanügyi törvény rendelkezéseit, miszerint a multikulturális egyetemeken önálló tagozatoknak kell létrejönniük az oktatás nyelve szerint. Ennek ellenére a MOGYE román többségű szenátusa elutasította a magyar tagozat létrehozását a nyár elején elfogadott egyetemi chartájában. Továbbá elfogadhatatlan az, hogy míg a román és magyar diákok fele-fele arányban tanulnak az intézményben, annak szenátusában kétharmados a román többség. Kincses Előd ezzel kapcsolatosan elmondta: közigazgatási eljárás keretében panaszt nyújtott be a MOGYE szenátusa ellen a magyar intézetek létrejöttének akadályozása miatt. Panasszal fordult az oktatásügyi minisztériumhoz is, akárcsak Markó Bélához, az oktatásért felelős miniszterelnök-helyetteshez. Az ügyvéd ismételten jelezte: ha panaszát nem fogják elfogadni, illetve nem vonják vissza és nem dolgozzák át a chartát, a közigazgatási bíróságon keres jogorvoslatot.

Tőkés László az újságírók kérdésére válaszolva elmondta: nem kíván funkciót vállalni az újonnan bejegyzett pártban. Az EMNT elnöke állást foglalt a mozgalom olyan, alulról építkező hálózatának a kialakítása mellett, amely a magyarokat kérdezi meg, hogy mit szeretnének, nem felülről mondva meg, hogy mi a jó nekik. A romániai magyarság az együttműködést akarja, ezért demokratikus összefogásra van szükség a "kizárólagos posztkommunista pártegységgel" szemben, tette hozzá Tőkés László utalva ezzel az RMDSZ más erdélyi magyar politikai erőkhöz való viszonyulására. Szégyenteljesnek minősítette Markó Bélának a múlt hétvégén elhangzott marosvásárhelyi beszédét, amelyben a volt pártelnök elmondta, hogy szerinte az újonnan bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt a romániai magyarságot mérgező „politikai cián”. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kormánypártként maga is elősegíti a verespataki aranykitermelési projekt megvalósulását.

"Akik nyakig benne vannak a ciánügyben, jobb, ha nem emlegetik a ciánt, ők csak az aranyat akarják megszerezni belőle” – hangzott el. Markó Béláék ellenséges pártlogika szerint gondolkodnak, nem érdekli őket a magyarság politikai akarata és véleménye. Márpedig a magyarok többsége együttműködést akar, de az általuk kívánt egység nem azonos az RMDSZ által szorgalmazott "pártegységgel" - fejtette ki Tőkés László. "Az RMDSZ pártegységben gondolkodik, mi viszont nemzeti egységben, a párt csak eszköz, nem öncél" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint ha az RMDSZ nem ül le tárgyalni a többi politikai erővel, maga teszi kockára a magyarság számarányának megfelelő parlamenti képviseletét. Ne mások nyakába varrják tehát a felelősséget emiatt! - szögezte le Tőkés László. Mindezek mellett elhangzott az is, hogy szerencsére az RMDSZ-en belül nem mindenki "kizárólagos és elutasító", így megvan az esély az Erdélyi Magyar Együttműködés Fóruma munkájának a felújítására. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS