2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövőre kétszáz magyar helyet hirdetnek meg a MOGYE-n

2011. október 04. 13:34, utolsó frissítés: 13:34

A kormány határozata értelmében kétszáz magyar általános orvosi helyet hirdethet meg jövőre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), azonban nincs meg az ehhez szükséges infrastruktúra. A határozat október elsején jelent meg a Hivatalos Közlönyben, az egyetem vezetősége csak tegnap értesült erről.


A dokumentum szerint az egyetemnek összesen 1160 helyet hagytak jóvá a jövő tanévre, ennek 65 százaléka az általános orvosit illeti, ebből 200 hely a magyar vonalnak jut. Az egyetem vezetősége szerint a magyar vonal nem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, mert nincs elég tanár és megfelelő számú laboratórium.

A Szegedi Orvostudományi Egyetem a négy magyarországi orvosi felsőfokú oktatási intézmény nevében ugyanakkor nyilatkozatban foglalt állást a MOGYE magyar tannyelvű karának létrehozása mellett. Constantin Copotoiu, a MOGYE rektora ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a román törvénykezés nem engedélyezi kisebbségi nyelvű kar, csupán vonal létrehozását. (marosvásárhelyi rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS