2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanügyminisztérium: a MOGYE érvényesítse a multikulturális jelleget!

2011. október 06. 13:15, utolsó frissítés: 13:33

A tanügyminisztérium szerdán hivatalos átiratban kérte a MOGYE vezetőségét, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az egyetemi Chartában, és az erre vonatkozó törvénycikkelyeket kötelező módon mindenütt tüntessék fel - tájékoztatott a miniszterelnök-helyettesi hivatal. A szóban forgó módosítások biztosítják a magyar tagozat és az ehhez szükséges külön intézetek létrehozásának és működésének feltételeit is.


Az oktatási tárca az egyetemi Charta összesen tizenhat pontban történő kötelező módosítását kéri. Az átirat előírja a Charta 39. cikkelyének átfogalmazását, amely az új változat szerint úgy rendelkezne: az Oktatási Törvény 135. cikkelye (1) bekezdése, (b) pontjának, valamint ugyanezen cikkely (3) bekezdésének megfelelően, a tanintézménynek egy önálló tagozatokból álló egyetemi struktúrát kell létrehoznia, a 36-os cikkely esetében pedig egy olyan új bekezdés beiktatását kéri, amely kimondja a multikulturális egyetemek sajátos struktúrájának biztosítását és tiszteletben tartását.

A minisztérium továbbá a Charta 46. pontja 1. bekezdésének átfogalmazását is szükségesnek látja. A javasolt szövegváltozat egyértelműen leszögezi: az Oktatási Törvény 13. cikkelye 4. és 5. bekezdéseinek értelmében, az egyetemen zajló elméleti oktatás, valamint a klinikai és szakmai gyakorlat román, magyar és angol nyelveken zajlik - fogalmaz a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS