2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE: nem teljesíthetők a tanügyminisztérium kérései

2011. október 11. 10:13, utolsó frissítés: 12:15

Nem teljesíthetők a MOGYE chartájának módosítására vonatkozó tanügyminisztériumi kérések, mivel a javasolt elképzeléseket a szenátus nem hagyná jóvá – mondta Constantin Copotoiu, az egyetem rektora az Agerpres hírügynökségnek. Az intézményvezető hozzátette: a dokumentumot hatályos törvények alapján alkották meg, az elképzelések szerint pedig olyan előírásokkal kellene kibővíteni, amelyek sem a törvénnyel, sem az egyetemi autonómia elvével nem egyeztethetők össze. A rektor szerint a politikai szférának nem kellene beleavatkoznia a MOGYE belügyébe, ezzel ugyanis sérül az új tanügyi törvény által előírt intézményi autonómia.


A magyar tagozat külön megszervezett évnyitója kapcsán úgy vélte: az érintettek etikai hibát követtek el. A magyar vonal hetente szervezhetne ilyen jellegű rendezvényt, a hivatalos évnyitót azonban együtt kellett volna megünnepelni – mondta a rektor, aki hozzátette: a február 9-én hatályba lépett tanügyi törvény előírja, hogy a megfelelő életkor betöltése után az oktatókat azonnal nyugdíjazni kell, az egyetemről mégsem távolítottak el egyetlen tanárt sem.

A nyugdíjazott pedagógusok lehetőséget kaptak arra, hogy továbbra is taníthassanak, órabér alapú bérezés ellenében, az intézmény vezetősége ugyanis nem fogadta el az érintettek azonnali elbocsátását. A minisztériumtól egyértelmű utasítás érkezett: ha nem nyugdíjazzák az oktatókat, a törvény előtt kell felelniük. A román tagozat esetében is ugyanez volt az eljárás – jelentette ki a professzor.

Elmondása szerint a tanerők hiánya mindkét tagozaton problémát jelent, leginkább a fogorvosi és gyógyszerészeti szakon. Az utóbbi 8 évben minden, a magyar tagozat által kérvényezett állást meghirdettek, annak ellenére, hogy a törvény szerint nem lehet etnikai különbséget tenni a felvételizők szempontjából. Idén hat hely maradt üresen a magyar vonalon, sokan meg sem jelentek a versenyvizsgákon, akik igen, azok pedig nem tettek eleget az elvárt feltételeknek – részletezte Copotoiu. Hozzátette: több kollégájával együtt javaslatot tett egy olyan magyar vonal létrehozására, ahol minden elméleti és gyakorlati óra a kisebbség nyelvén zajlik, azonban az egyetem vezetősége és a szenátus nem értettek egyet az elképzeléssel.

A rektor úgy véli, a magyar vonal létrehozásának számos más akadálya is van. Elképzelhetetlen, hogy minden magyar diák saját nyelvén tegye le a doktori vagy rezidensvizsgáját, hisz nem rendelkeznek megfelelő számú szakemberrel, akik a kisebbségi hallgatókkal foglalkozni tudnának. Egy külön tagozat infrastrukturális beruházást is feltételez, amelyre jelenleg nincs fedezet. Továbbá egy romániai orvos kénytelen a többség nyelvén megtanulni a szakkifejezéseket, így tudja később gyakorolni a szakmáját – vélte az intézményvezető. Az etnikai megosztással történő felvételizés nem kivitelezhető, hisz mind a magyar, mind a román diákok esetében fennállna a hátrányos megkülönböztetés lehetősége - magyarázta a rektor.

A Krónika értesülései szerint az egyetem szenátusi bürójának tegnap délután megtartott heti ülésén, nem került szóba a miniszteri utasítás és az esedékes chartamódosítás. Ez nem is a szűk vezetőség feladatköre. A döntés a rektor kezében van, neki kellene összehívni a szenátust. Az ügy intézését pár hétig lehet halogatni, de a végtelenségig ez nem mehet így - mondta a Krónikának Nagy Örs, a MOGYE rektorhelyettese, aki úgy véli: egy miniszter által aláírt utasítást csak nem lehet semmibe venni, még Romániában sem. Ami a marosvásárhelyi egyetemen történik, már egy dél-amerikai szappanoperánál is rosszabb - tette hozzá. (agerpres, krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS