2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gândul: mégiscsak feldarabolná a Székelyföldet a PDL

2011. október 13. 11:31, utolsó frissítés: 11:37

A PDL ismét megpróbálja rávenni az RMDSZ-t, hogy bólintson rá Románia területi-közigazgatási átszervezésére, ezért hamarosan az ország régiókra bontását illetően egy új tervezettel rukkol elő. Noha eddig a megyék csoportosításáról beszéltek, a PDL készülő tervezete figyelmen kívül hagyja a megyehatárokat, és az 1960 és 1968 között érvényben levő területfelosztást veszi alapul - tájékoztat internetes oldalán a Gândul napilap, demokrata-liberális forrásokra hivatkozva.


A PDL újabban az ország területének 12-14 régióra való bontásában gondolkodik. Ha ez a terv életbe lépne, több megye szűnne meg: például Fehér megyén Kolozs és Hunyad megye osztozna, Szilágy megye egy része a Körösök vidéke, másik része Kolozs régió részét képezné.


Brassó régió elnyelné Szeben és Kovászna megyék területét, Bákó pedig megkapná Neamt megyét. Továbbá ismét közigazgatási-területi egységet képezne a Bánság, Máramaros, és Olténia történelmi régió, Moldva történelmi régió pedig két részre szakadna.

A PDL elképzelésében Székelyföld két részre oszlana: az egyik része Maros, illetve Hargita megye nagy részére terjedne ki, Kovászna megye pedig Brassó régióhoz kerülne. Abban az esetben, ha az RMDSZ ezt az elképzelést ellenezné, akkor George Scripcaru elképzelésének próbálnának érvényt szerezni a PDL politikusai, éspedig megtartanák az elképzelésben szereplő területi-közigazgatási határokat, de Székelyföldet különálló kulturális entitásként ismernék el. (gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS