2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE: a polgári engedetlenségig is hajlandó elmenni a BKB

2011. október 26. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A MOGYE szenátusának tegnapi ülése a román vezetőségi tagok többségének hiánya miatt határozatképtelen volt. A kialakult helyzet rendezése érdekében a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) közleményben arra buzdítja a felsőoktatási intézmény magyar oktatóit, hogy önhatalmúlag alakítsák meg a magyar intézeteket, és közöljék az egyetem vezetőivel, hogy ezentúl csak az intézetek választott tisztségviselőitől fogadnak el utasításokat.


Továbbá kérik, hogy a magyar oktatók, egy küldött kivételével, bojkottálják az egyetem minden döntéshozó fórumának munkáját. “Teljesen fölösleges olyan testületek ülésein részt venni, amelyeken megalázó módon leszavazzák a magyar javaslatokat” - áll a közleményben.

A BKB arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyetemnek közel azonos számú magyar, illetve román hallgatója van, és a magyar hallgatók után megemelt fejkvóta jár, a magyar oktatók száma viszont a románokénál jóval alacsonyabb. A dokumentum fogalmazói kérik az RMDSZ-t, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a magyar tagozatnak járó pénzt külön számlára utalják.

A közlemény emlékeztet, a MOGYE-n az utóbbi időben jelentős presztízsveszteséggel járó szakmai visszaesés következett be. “Ezt román professzorok is nyílt levélben tették szóvá. A kitörés a B kategória utolsó helyéről önerőből belátható időn belül már nem valósítható meg. A szakmai jellegű segítség a négy magyarországi orvosi egyetemtől, elsősorban a budapesti Semmelweis Egyetemtől jöhet. Tisztelettel megkérjük ezen egyetemek (elsősorban a Semmelweis Egyetem) vezetőit, hogy a helyzet rendezéséig függesszenek fel minden hivatalos kapcsolatot a MOGYE jelenlegi román vezetőivel” - fogalmaz a közlemény. A BKB ugyanakkor megfontolásra ajánlja Constantin Copotoiu rektor díszdoktori címének megvonását.

A BKB elnöksége felkéri az EMNT vezetőit. hogy az Európai Parlamentben is tegyék szóvá a Marosvásárhelyen folyó jogsértéseket.

A BKB szerint a MOGYE magyar intézetei előbb-utóbb úgyis meg fognak alakulni, csakis az egyetem román vezetőségén múlik, hogy ez mekkora botránnyal, a román politikai vezetőkre nézve pedig mekkora arculatvesztéssel fog járni. “Ha erre mégsem hajlandóak, a törvényesség helyreállítása érdekében a BKB polgári engedetlenségi akciókat is fog szervezni a MOGYE-n” - zárul a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS