2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Módosítatlanul küldték vissza a MOGYE Chartáját a minisztériumhoz

2011. november 03. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa elvetette tegnap az oktatási minisztériumnak az egyetemi charta módosítására vonatkozó utasításait.


A Charta tervezetét, a magyar résztvevők egységes ellenszavazata mellett, lényegi változtatások nélkül küldték vissza az oktatási tárcának.

A történtek után a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) és az MPP is felháborodását fejezte ki.

"Megítélésünk szerint a történtek után a MOGYE illegálisan működik, az egyetemi Charta ellentmond a hatályos román tanügyi törvénynek. A helyzet megoldása azonnali intézkedéseket követel a kormányzati képviselőinktől. Ilyen lehet például az egyetem költségvetési támogatásának teljes megvonása" - írja dr. Brassai Attila egyetemi tanár, a BKB elnöke.

A Magyar Polgári Párt szolidaritását fejezi ki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatóival és hallgatóival egyaránt, arra kérve őket, küzdelmükben tartsanak ki. Szász Jenő pártelnök közleményében kijelenti: "Fenntartjuk: a magyar közösség jogainak érvényesítése csakis az önálló intézmény-rendszer keretei között valósulhat meg, erre pedig a nemrég elfogadott oktatási törvény nem nyújt garanciát." (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS