2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Király: a MOGYE szenátusának is be kell tartania a törvényeket

2011. november 03. 16:35, utolsó frissítés: 16:40

A MOGYE vezetőségével meg kell értetni: a törvény mindenki számára kötelező - nyilatkozta Király András államtitkár a Transindexnek.


A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa módosítások nélkül küldte vissza az oktatási minisztériumnak Chartáját. Tehát a szaktárca kérése ellenére sem óhajtja lehetővé tenni az egyetemen a magyar intézetek létrejöttét, noha erről az oktatási törvény rendelkezik. A szenátus román tagjai figyelmen kívül hagyták a magyar tanárok véleményét, akik egyébként testületileg ellenezték a döntést.

Király András
t, az oktatási tárca államtitkárát arról kérdeztük, hogy miként fogja kezelni egyrészt az RMDSZ, másrészt az oktatási tárca az ügyet.

Az államtitkár elmondta, úgy érzi, erre a konfliktusa létezik megoldás, azonban időt igényel. "Szerintem a megoldás az, hogy a MOGYE vezetőségével meg kell értetni: a törvény mindenki számára kötelező. Jelen esetben a tanügyi törvény egy egyetem számára pontosan annyira kötelező, mint bármely más törvény előírása bármely román állampolgárra nézve. Meg kell értetni az egyetemmel, hogy az egyetemi autonómia nem azt jelenti, hogy hatalmukban áll törvényeket elutasítani, vagy figyelmen kívül hagyni. A MOGYE része a romániai oktatásnak, az oktatást pedig jelenpillanatban a 1/2011-es számú törvény irányítja" - jelentette ki.

Király egyetértett felvetésünkkel, mely szerint a szenátus egyértelműen dacol a törvénnyel, azonban úgy gondolja, hogy a szenátus román tagjainak "nyugodtan le kell ülniük és el kell olvasniuk a törvényt".

Az államtitkár elmondta, a MOGYE-nek ugyanolyan multikulturális jelleget kell biztosítani, mint amilyen a Babes-Bolyai Tudományegyetem esetében van érvényben: ott a román mellett magyar és német vonal is működik.

"Az igaz, hogy Kolozsvár előbbre jár, mert a '90-es évek végén, a 2000-es évek elején létrehozta a magyar vonalakat. Amiért a MOGYE-n nem voltak magyar vonalak, az nem jelenti azt, hogy ezután sem lehet ezeket kialakítani. A MOGYE szenátusának egy olyan határozatot kellene elfogadnia, amely kimondja, hogy létrehozhatóak a magyar vonalak vagy a magyar tagozat" - hangsúlyozta.

Király elmondta, nincsenek arról információi, hogy a MOGYE szenátusa megindokolta vagy sem azt, hogy miért nem módosította chartáját. "Legfeljebb a minisztérium, vagy a felsőoktatásért felelős államtitkárság kaphatott indoklást, amelyben valószínűleg az szerepel, mint a Jókai-regényben: a Föld márpedig ne mozogjon, tehát ami eddig nem volt, az ezután se legyen. Ez egy nagyon buta álláspont, amellyel egy olyan törvényt próbálnak mellőzni, amely már elég régóta érvényben van" - sommázott Király. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS