2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE-ügy - Markó: a minisztérium jóváhagyása nélkül nincs charta

2011. november 03. 18:13, utolsó frissítés: 18:59

Markó Béla oktatási kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettes úgy vélekedik, az oktatási minisztériumnak kell megoldania a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) keretében kialakult problémát. A MOGYE szenátusa ugyanis módosítások nélkül küldte vissza tegnap az oktatási minisztériumnak chartáját, amely nem felel meg az oktatási törvény előírásainak, hiszen nem ad lehetőséget arra, hogy létrejöhessen a magyar tagozat a marosvásárhelyi orvos- és gyógyszerészképző egyetemen. Ezt annak ellenére tette, hogy október 6-án az oktatási minisztérium hivatalos átiratban kérte a MOGYE vezetőségétől, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az intézmény egyetemi chartájában.


"Ebben a pillanatban a minisztériumnak vannak arra eszközei, és az ő felelőssége, hogy ezt a patthelyzetet feloldja" - jelentette ki a Transindexnek Markó Béla. Kifejtette, az oktatási minisztérium ugyan nem írhatja meg a chartát, viszont abban van választása, hogy azt jóváhagyja vagy sem.

Markó az MTI-nek kifejtette: az egyetem "lassan a törvényen kívül kerül" azáltal, hogy nincs érvényes egyetemi chartája.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy az RMDSZ mit tehet a MOGYE chartájának módosítása kérdésében, Markó elmondta: "Nem engedjük, hogy a minisztérium halogassa a törvény alkalmazását, avagy szemet hunyjon a törvénytelenség felett".

Emlékeztetett: az RMDSZ részéről koalíciós feltétel volt a törvény elfogadása, amit tulajdonképpen a szövetség harcolt ki. Elmondta, ő maga folyamatosan tárgyal az oktatási miniszterrel, mivel elégedetlen amiatt, hogy bizonytalanul, nehézkesen és lassan halad a törvény alkalmazása. "Ha a minisztérium nem oldja meg a problémát, nem számíthat a támogatásunkra" - sommázott a miniszterelnök-helyettes. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS