2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is szorgalmazzák a MOGYE magyar oktatói a magyar tagozat létrehozását

2011. november 09. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Közleményben hangsúlyozták a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatói az önálló magyar tagozat létrehozásának szükségességét. Leírják, nemcsak azért kellene a törvény értelmében is multikulturális egyetemként működnie a MOGYE-nek, mert ezt a jogszabály így írja elő, hanem többek között azért, mert a hallgatók magyar nyelven sajátítják el legkönnyebben az ismereteket, így őrizhetik meg identitásukat.

"A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozatának létrehozásáról az 1/2011 sz. Tanügyi törvény 135. cikkelye rendelkezik. A törvény a 363. cikkelyben multikulturálisnak megnevezett, az anyanyelvi oktatásban jelentős hagyományokkal rendelkező egyetemeken kötelezően előírja a magyar nyelvű oktatás önálló szerveződését, miközben az egyetemi autonómia alapján más egyetemeken is lehetőséget nyújt a magyar, német, angol vagy más nyelven történő oktatásra" - idézik az oktatók az oktatási törvény idevágó cikkelyeit.

Ugyanakkor kiemelik, a magyar nyelven tanulás nem megy a román szaknyelv elsajátításának rovására: "a román szaknyelv alapos elsajátítása, a román beteggel román nyelven történő kommunikálás olyan evidenciák, amelyeket senki sem kérdőjelezhet meg" - írják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS