2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarul is ki lehet mondani bárhol a boldogító igent

2011. november 14. 09:28, utolsó frissítés: 09:36

Az október 1-jétől érvénybe lépett új Polgári Törvénykönyv előírásai szerint valamely nemzeti kisebbséghez tartozó, házasságot kötő személyek kérésére, a hivatalos polgári szertartás levezethető kizárólag az illető kisebbség nyelvén, amennyiben a házasságkötő ismeri az adott nyelvet.


Erről Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese tájékoztatta a szövetség polgármestereit és alpolgármestereit. „Míg eddig az anyanyelven történő házasságkötést csupán a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok helyi közigazgatásban való anyanyelvhasználatáról szóló kormányrendelet szabályozta, mára már törvénybe foglaltatott, hogy nemcsak a 20%-on felüli kisebbségi lakosságot számláló településeken, hanem bárhol megilleti ez a jog közösségünk tagjait. Ugyanakkor, mostantól a szertartás levezetése történhet kizárólag magyar nyelven, eltörölve az eddig kötelező kétnyelvű ceremóniát” - fogalmazott Horváth Anna.

A szövetség politikusa tájékoztatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy az anyanyelvhasználati jogok esetében fontos szerepet kell játszania a tudatosításnak is, hiszen a törvényes keretek bővülése csak akkor jelenthet előrelépést, ha ismerjük jogainkat és élünk is azokkal. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS