2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: a 2-es iskola tanári kara elfogadta a Központi Iskola elnevezést

2011. november 21. 11:46, utolsó frissítés: 11:55

November 11-én a marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola diákjai szüleinek egy csoportja a Maros megyei tanfelügyelőségen egy kérvényt tett le, amelyhez egy 8000 aláírást tartalmazó petíciót is csatoltak. Ezt a petíciót 2011 szeptemberében a Civil Elkötelezettség Mozgalommal (CEMO) közösen kezdeményezték azzal a céllal, hogy a marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola felvehesse az egykori jeles polgármester, Dr. Bernády György nevét - olvasható a szülői csoport és a CEMO közös közleményében. Az aláírók hangsúlyozzák: lépésük tisztességes, apolitikus, civil kezdeményezés volt.

A szülők tájékoztatták az iskola igazgatónőjét, Băciuţ Codruţát az aláírásgyűjtésről, továbbá arról is, hogy a Maros megyei tanfelügyelőségen leadtak egy kérvényt és az aláírások. November 17-én, az igazgatónő által az iskolanévadás ügyében összehívott gyűlés előtt a szülők átadták az aláírásokat az iskola vezetőségének. A gyűlésen az igazgatónő arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a tanári kar elfogadta a Központi Iskola elnevezést, mely névre vonatkozó kérvényt a vezetőség 2011. márciusában beadott a megyei tanfelügyelőségre. A jelenlevő tanárok nem kaptak hozzászólási lehetőséget, nem voltak napirendi pontok, nem volt szavazás - olvasható a közleményben.

A magyar gyerekek szülei azzal a kéréssel fordultak az igazgatónőhöz, hogy a gyűlés jegyzőkönyvébe írják be azt, hogy ők leadták az iskola vezetőségének a 8000 aláírást és ehhez csatolták a névváltoztatásra vonatkozó kérésüket is. Az igazgatónő azzal utasította vissza a szülők kérését, hogy az aláírások túl későn kerültek hozzá - áll a dokumentumban.

November 17-re az igazgatónő összehívta az iskola vezetőségi tanácsát is. A gyűlésen Rusu Viorica tanítónő, a vezetőségi tanács tagja leadott egy, a PSD tagjai által gyűjtött 11 ezer aláírást tartalmazó dossziét, melyben az aláírók kérik, hogy a 2-es számú általános iskola felvegye az Adrian Păunescu Gimnázium nevet. Az aláírások és a hozzájuk csatolt kérvény leadását a vezetőségi tanácson jegyzőkönyvbe vették, és az igazgatónő ígéretet tett arra, hogy az iskola törvényes határidőn (30 nap) belül válaszol a beadványra. “Fontos megjegyezni, hogy az igazgatónő hivatalosan és célirányosan támogatott egy politikai lépést, ugyanakkor megtagadta, hogy a tanári konzíliumon a szülők civil kezdeményezését napirendi pontként tárgyalhassák”- fogalmaz a közlemény

Az aláírók megjegyzik, hogy a kommunizmus bukása után a Marosvásárhelyen beindult iskolanévadási kampányt erőteljesen befolyásolta az akkori politikai konjunktúra. Az 1989-ig számokkal elnevezett állami iskolákat a román kultúra neves képviselőiről nevezték el, és egyetlen iskola sem kapott olyan nevet, amely a magyar kultúrát, a magyar nyelvet képviselné.

A civil kezdeményezés elindítói egyben értetlenségüket is kifejezik az igazgatónő szerintük szakmaiatlan magatartásával szemben, melyet a két aláírásleadás alkalmával tanúsított. “A politikai párt által gyűjtött aláírásokat átvette, és az iskola vezetőségi tanácsának ülésén tárgyalta, a szülők által gyűjtött aláírásokat viszont csak átvette, de nem adott lehetőséget arra, hogy ezekről a tanári konzíliumon döntés születhessen”- zárul a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS