2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beperelte a MOGYE-t a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület

2011. november 22. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Betartotta korábbi ígéretét Kincses Előd, és beperelte a MOGYE-t a Maros megyei törvényszék közigazgatási részlegén, azzal a kéréssel, hogy nyilvánítsák semmissé az egyetemi chartát, mivel az ellentmond az érvényben levő tanügyi törvény előírásainak.


A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) nevében eljáró ügyvéd marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján elmondta, azt akarja elérni, hogy igazságügyi ítélettel kényszerítsék az egyetem szenátusát: módosítsa az intézmény szervezési és működési szabályzatát. Kincses emlékeztetett, a MOGYE vezetősége az egyetem működési szabályzatának elfogadásakor és módosításakor a törvény azon előírásait nem vette figyelembe, amelyek a magyar tannyelvű oktatásra vonatkoznak, holott a tanügyminiszter személyesen is felszólította az egyetemet, hogy a chartát igazítsák az új jogszabályhoz.

Az ügyvéd ennek alapján kéri, hogy módosítsák a charta valamennyi törvénysértő szakaszát. Ha ezt nem teszik meg, az ítélet jogerőre emelkedése nyomán Kincses szerint az intézet vezetője, Constantin Copotoiu rektor a minimálbér 20 százalékának megfelelő kötbért lenne köteles fizetni minden egyes nap késedelemért az államkincstárnak.

Kincses szerint Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek politikai úton nem sikerült eredményt elérnie az ügyben, ezért arra kéri az oktatásért felelős miniszterelnökhelyettest, hogy az RMOGYKE oldalán lépjen be a perbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS