2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogadta a képviselőház a kóborkutya-törvényt

2011. november 23. 09:34, utolsó frissítés: 09:45

A képviselőház kedden 168 igen, 111 nem szavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a gazdátlan ebek elaltatását. Az állatvédők által sokat kifogásolt, kóborkutya-törvényként elhíresült törvénytervezetet a szenátus még 2007-ben megszavazta. Az üléstermében mintegy száz állatvédő tiltakozott a jogszabály elfogadása ellen.


A törvény szerint a gazdátlan kutyákat azután lehet elaltatni, hogy az önkormányzatok népszavazást, lakóértekezleteket vagy közvélemény-kutatást rendeznek a kérdésben. Továbbá a helyi önkormányzatoknak kutyamenhelyeket kell létrehozniuk, ahol a gazdátlan állatokat harminc napig tartják. Egy hónap alatt az elveszett állatokat gazdáik visszaigényelhetik, miután megtérítették a helyi tanácsi határozatban megszabott illetéket.

A határidő lejárta után a helyi tanács dönthet: az állatokat tovább őrizhetik a menhelyeken, visszaszolgáltatják gazdáiknak, vagy elaltathatják azokat. A határidőn túl gazdátlanul maradt állatokat hét napon belül örökbe fogadhatják magán- és jogi személyek. A kutyák örökbe fogadásához egy sor feltételt kell teljesíteni: az igénylőnek dokumentumokkal kell igazolnia, hogy rendelkezik megfelelő hellyel, anyagilag képes fedezni az állat eltartásához szükséges költségeket, a lakótársulás vagy a szomszédok beleegyezése szükséges, ha két kutyánál többet kíván örökbe fogadni, valamint bizonylat, hogy az önkormányzat által megszabott illetéket, és az örökbefogadás után közvetlenül köteles nyilvántartásba vetetni az ebet, és mikrocsippel, vagy más azonosítóval ellátni az állatot. A törvény kimondja: az azonosíthatatlan, súlyosan beteg vagy agresszív kutyákon három nappal az állatorvosi vizsgálat után eutanáziát lehet végrehajtani. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS