2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vidéken semmi pénz a kórházakra

2003. március 10. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Az egészségügyi minisztérium igénylése ellenére nem bírják átvállalni a megyei egészségügyi intézmények igazgatását a helyhatóságok március 10-ig. A kormány szokásos pénteki távkonferenciáján a helyi hatóságok azt vetették a közigazgatási és az egészségügyi miniszter szemére, hogy a kormány csak további feladatköröket ruház rájuk, de az ellátáshoz szükséges összegeket nem biztosítja. A helyhatóságok elmondása szerint eddig a legtöbb megyében csak a kórházak egy részét vették át saját hatáskörükbe, és az ágyak számát sem csökkentették jelentõsen az egészségügyi minisztérium kérése dacára. Arad megyében például a minisztérium 816 ággyal kevesebbet tart szükségesnek, de csak 350-et szüntettek meg.

Az ágyszámcsökkentést a járóbeteg-ellátás fejlesztésével kéne ellensúlyozni, de a helyhatóságok beszámolója szerint ilyen rendelõk szerte az országban csak kis számban állnak rendelkezésre. Például Brassó megyében egyetlen járóbetegeket ellátó szakközpont sem mûködik. Az egyetemi klinikák a forráselosztás módját kifogásolták. Például a kolozsvári egyetemi klinikák annyi pénzbõl kell gazdálkodjanak, mint amennyi Szilágy megyének jut, azonban ez utóbbi megyében nincs semmiféle orvosképzés.

A távértekezleten Daniela Bartos egészségügy-miniszter leváltotta Calarasi közegészségügyért felelõs vezetõjét, Gabriela Opreat arra hivatkozva, hogy a volt igazgatót nem érdekelte kellõképpen a munkája, másrészt gondok voltak a megyei egészségügyi közbeszerzések körül is. Azelõtt az Ilfov megyei igazgatót is leváltották, mert a minisztérium megítélése szerint nem illendõ módon nyilatkozott egy 18 éven aluliaknak nem ajánlott folyóiratban. Az egészségügyi miniszter azt is közölte a távértekezleten, hogy a helységeknek kell mûködtetniük ezután a járóbetegeket ellátó központokat is. Errõl a kormány sürgõsségi rendeletben fog intézkedni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS