2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legjobb esetben is csak 2016-ban készül el a Brassó-Bukarest autópálya

2012. január 03. 11:05, utolsó frissítés: 11:10

Beváltak a Prahova megyei rendőrség újév előtti előrejelzései: január 2-án is több kilométeres, óránként 20 kilométeres sebességgel haladó kocsisor alakult ki az 1-es országúton, Brassó irányából Bukarest felé. Várhatóan 2012 végén is hasonló problémákkal kell majd szembenézniük azoknak, akik a hegyekben szeretnék tölteni a szilvesztert, ugyanis a Bukarest és Brassó közötti autópálya legjobb esetben is csak négy év múlva készül el. A munka haladásának legnagyobb akadálya, hogy sok esetben nem oldódott meg a nyomvonalon levő területek kisajátítása, emellett az építők sem tartották be minden esetben a munka leadásának határidejét.


A Bukarest és a Ploiesti közötti szakasz áll legközelebb az átadás pillanatához.
A szakaszon több konszern dolgozik egyszerre, a Bukarest-Moara Vlăsiei szakasz megvalósítását a JV Pizzaroti & Tirena Scavi útépítő vállalatra bízták, a munka átadásának határideje várhatóan nem fog csúszni. A Moara Vlăsiei-Ploieşti szakasz átadása azonban nem történt meg a megszabott határidőre, amely december 15-én járt le.

Ennek az összesen 42,5 kilométeres szakasznak a megépítésével az UMB Spedition, az Euroconstruct és a PA&CO International foglalkozik. Az UMB Spedition által vállalt szakasz már elkészült, a fennmaradó 28,5 kilométeres szakasz átadásának pillanatáig Anca Boagiu szállításügyi miniszter minden egyes nap elteltével a munkálatok értéke 0,05%-ának megfelelő összegű bírságot ró ki a kivitelezőkre.

A hatóságok azt állítják, 2016-ra készül el teljesen a Brassó-Bukarest autópálya.

A munkálatok szempontjából legproblémásabbnak tartott Comarnic-Brassó szakaszon már 2010 elején megtorpantak a munkálatok, miután a francia-görög Vinci-Aktor konszern lemondott a kivitelezésről, mivel nem kapott hitelt a bankoktól a munkálatok elkezdéséhez. Emellett a Comarnic-Brassó szakaszt Fogarasig hosszabbították meg, noha a Fogaras-Brassó szakaszt eredetileg a Bechtelnek kellett volna megépítenie. Így idén ennek a szakasznak az esetében ki kell választani a kivitelezőt, a versenytárgyalás az év második felében kezdődhet el. A szakasz átadási határidejét 2016-ra tűzte ki a szállításügyi minisztérium. (gandul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS