2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai betegségtop: emlőrák, hepatitisz, cukorbetegség

2012. január 03. 14:48, utolsó frissítés: 16:46

Az utóbbi két évben megduplázódott a krónikus betegek száma Romániában. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban 100 ezer daganatos megbetegedésben szenvedő személy él, további 2 millió személy szenved B vagy C típusú hepatitiszben, közel egymillióan cukorbetegek, a vesebetegségekben szenvedők száma pedig megközelíti a félmilliót.

Világszinten a legpusztítóbb krónikus betegség a tüdőrák, a krónikus betegségek közül azonban Romániában az emlőrák okozza a legtöbb halálesetet. A méhnyakrákos esetek terén Európa-szinten Románia első helyet foglal el, a betegség okozta elhalálozás gyakorisága terén pedig második.

Száz lakosból 15 valamilyen krónikus vesebajban szenved, négyből egy személy pedig túlsúlyos. Sőt, Románia egyike annak a tíz európai országnak, ahol a legtöbb túlsúlyos és kórosan elhízott személy él. Súlyosbító tény, hogy az utóbbi nyolc évben az elhízott diákok száma megkétszereződött. Összességében a rákos megbetegedések mellett az országban az érrendszer, az emésztőrendszer megbetegedései és a légúti kórok okozzák a legtöbb halálesetet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS