2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyelvi diszkrimináció miatt bírságolták meg Dorin Floreát

2012. január 04. 14:05, utolsó frissítés: 14:26

Marosvásárhely hivatalos weboldala kétnyelvűségének be nem tartása miatt ötszáz lejes bírságot kell kifizetnie Dorin Florea polgármesternek - döntött az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A bizottság egyébként már három alkalommal szólította fel a polgármestert, hogy hasson oda: a tanácsi határozatok és egyéb közérdekű információk magyarul is jelenjenek meg a város hivatalos honlapján. A felületen az utóbbi két hónapban egyetlen közlemény jelent meg magyar nyelven is, a tanácsi határozatok magyar változata pedig már évek óta nem érhető el.

Dorin Florea a sajtónak nyilatkozva kijelentette, ki fogja fizetni a bírságot, és pótolja a hiányosságokat.

Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke megkeresésünkre elmondta, az 500 lejes bírságot saját zsebből fogja kifizetni a városvezető, a kifizetés nem a városi költségvetést terheli. Ha Florea nem tesz eleget a CNCD felszólításának és nem teszi elérhetővé a tartalmakat magyar nyelven is, akkor a testület lakossági feljelentés nyomán ismét kézbe veszi az ügyet, a polgármester újabb bírságra számíthat. "Többször is felszólítottuk a polgármestert, hogy szüntesse meg a diszkriminációt, és csak most, a harmadik alkalommal róttuk ki a bírságot" - mondta Asztalos.

Egyébként Floreát Bustya Sándor, egy marosvásárhelyi magánszemély jelentette fel a CNCD-nél. Azért is panaszt tett a testületnél, mert nem kapott a polgármesterhez intézett magyar nyelvű levelére választ. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS