2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyelőre nem lesz polgármester-jelölés az RMDSZ berkeiben

2012. január 04. 17:30, utolsó frissítés: 17:45

Leghamarabb április folyamán, az idei első SZKT-t követően derül ki, hogy az RMDSZ részéről kik pályázzák meg a polgármesteri tisztségeket a novemberi helyhatósági választásokon, lesznek-e előválasztások, vagy hogy melyik helységekben lehet arra számítani, hogy tárgyalóasztal mellé ülnek a szövetség és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői.


Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára megkeresésünkre elmondta, az RMDSZ alapszabályzata szerint a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SKZT) kell elfogadnia azt a dokumentumot, amely a polgármester-jelöltségre vonatkozó összes kérdést leszabályozza.

"Az SZKT szabályzatában szerepelni fog, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen egy jelölt, a jelölési dossziénak milyen dokumentumokat kell tartalmaznia. Ez a szabályzat tartalmazza majd az ütemtervet, vagyis azt, hogy meddig kell a helyi szervezeteknek megnevezniük a jelölteket, az illető szervezet mely testületének kell a döntést meghoznia, hol és milyen határidőn belül lehet beterjeszteni az óvásokat, vagy hogy mi történik, ha az óvásnak helyt adnak. Előreláthatóan az idei első SZKT fogja elfogadni ezt a szabályozást" - tájékoztatott a főtitkár. Hozzátette, az RMDSZ legfelsőbb tanácsa idei első ülésének időpontja egyelőre nincs meghatározva, valószínűleg március végén, április elején lesz megtartva.

Marosvásárhelyen azonban már az SZKT szabályzata hiányában is megtörtént a jelöltállítás Vass Levente személyében. Erre vonatkozóan Kovács elmondta, az SZKT a szabályzatot úgy fogja kidolgozni, hogy ha helyi szinten voltak már jelölésre vonatkozó formális döntések, vagy ha az RMDSZ valamely formális testülete hozott egy döntést, akkor az a döntés elfogadottnak minősül.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy más települések esetében előfordulhat-e az, hogy a szövetség tárgyalóasztalhoz ül például az EMNP-vel a közös jelölt indítása érdekében, Kovács elmondta, a szabályzat erre lehetőséget teremthet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS