2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Romgaz, az ANRE és a gazdasági tárca 40 alkalmazottjára csapott le a DIICOT

2012. január 05. 11:03, utolsó frissítés: 11:18

A Romgaz, a Gazdasági Minisztérium és az Országos Energiaszabályzó Ügynökség (ANRE) 40 magas rangú hivatalnoka ellen indult bűnvádi eljárás. A vád szerint ezek a személyek 126 millió dollárral károsították meg az államot úgy, hogy jóváhagyták a földgáz kedvezményes áron történő szolgáltatását a Ioan Niculae milliárdos tulajdonában levő InterAgro kombinátnak. A földgáz kedvezményes áron történő szolgáltatása többek között azért is illegális volt, mert Niculae cégei jelentős adósságot halmoztak fel az állam felé.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmusellenes Ügyészség (DIICOT) munkatársai december 28-án és 29-én 35 személyt hallgattak ki a Romgaz, a Gazdasági Minisztérium és az ANRE jelenlegi és egykori alkalmazottai köréből és tudomásukra hozták a vádakat. Néhány nappal később a tranzakciót lehetővé tevő többi személyt is kihallgatták.

Tóth Ferenc, a Romgaz aligazgatója - aki négy évvel ezelőtt a vállalat igazgatói tisztségét töltötte be - a Gândul napilapnak elmondta, többek között hozza is kérdéseket intéztek a DIICOT munkatársai, azonban arról nem tájékoztatta a napilapot, hogy ellene történt-e vádemelés.

Ioan Niculae azt nyilatkozta, hogy egyetlen cége sem részesült kedvezményben a földgáz árát illetően.

A DIICOT tegnapi hivatalos közleményében közzétette, összesen 40, az ANRE, a gazdasági tárca és a Romgaz egykori és jelenlegi, illetve egy bukaresti vállalat munkatársai ellen indít bűnvádi eljárást összeesküvés és az államgazdaság aláaknázása vádjával.

Az ügyészek szerint a vádlottak 126 millió dolláros kárt okoztak az országgazdaságnak, mivel a piaci árnál sokkal alacsonyabb áron kereskedtek a földgázzal. A kedvezmény akkor sem szűnt meg, amikor a vállalat jelentős adósságokat kezdett felhalmozni. A vádirat szerint az illegális tevékenység az Országos Energetikai Rendszert is veszélybe sodorta. Az ügyben vádlott személyeket egy ideig a SRI megfigyelte, majd a hírszerző szolgálat értesítette az ügyről a DIICOT munkatársait. (gandul, mediafax, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS