2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös képviselőjelöltet szeretne Bihar megyében az EMNP

2012. január 05. 16:07, utolsó frissítés: 16:25

Továbbra is bizakodó Toró T. Tibor megbízott elnök azt illetően, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt saját jelöltje is indulhat az időközi parlamenti választásokon, amennyiben ezekre egyáltalán sor kerül a rendes parlamenti választásokat megelőző időszakban.

Az utóbbi időszakban hat választókerület maradt képviselet nélkül. Az időközi választások megszervezése esetén magyar politikai alakulat csak két választókerületben számíthat mandátumra. A Hargita megyei választókerületben a négy évvel ezelőtti választásokon Gyerkó László nyert mandátumot, ám a politikus lemondott szenátori tisztségéről, amikor a múlt év végén a Gazdasági Versenytanács tagjává választották. A Bihar megyei választókerület pedig a Számvevőszékhez átigazolt Lakatos Péter képviselő lemondásával üresedett meg. A Kolozs megyei választókerületben elnyert mandátumot b#Pálfi Mózes Zoltán képviselő tavaly augusztusban bekövetkezett halálával veszítette el a szövetség. Pálfi 2008-ban a választási rendszer sajátossága miatt, szavazat-visszaosztás nyomán nyerte el mandátumát. Mivel a Kolozs megyei választókerület területén zömében románok élnek, az időközi választáson magyar politikai szervezet jelöltje aligha lehet befutó.

Toró elmondta, amennyiben kiírják a választásokat, az Erdélyi Magyar Néppárt is beszállna a megmérettetésbe. Jelezte, a Bihar megyei választókerületben 53%, a Hargita megyeiben pedig mintegy 90% a magyarság aránya. "A magyarság részarányára való tekintettel a két kerületben két különböző választási stratégiát követünk. A Hargita megyei kerületben a magyar politikai szervezetek jelöltjei megméretkezhetnek, hiszen ott nem forog kockán a magyar képviselet, sőt, a verseny kényszerítő ereje munkára és teljesítményre serkent" - így Toró.

Felelevenítette: a tavalyi év vége felé egy ajánlatot tett az EMNP a többi magyar politikai pártnak, hogy a Bihar megyei kerületben sorakozzanak fel mindannyian egy közös, nem pártokhoz kötődő jelölt mögé, aki az együttműködés eredményeképpen szerezhetné meg a mandátumot.

Toró szerint az időközi választások kiváló tesztként szolgálnának arra vonatkozóan, hogy a különböző politikai szereplők csak retorikai szinten vagy ténylegesen hajlandóak az együttműködésre.

"A Bihar megyei RMDSZ zsigerből utasította el javaslatunkat, és arra szólított fel, hogy támogassuk az ő jelöltjüket, noha ez a személy még nem is ismert" - vázolta Toró az együttműködés útjába gördülő akadályokat. Toró hozzátette, a nézeteltérések ellenére is úgy látja, hogy Bihar megyében létrejöhet egy együttműködés, de ezt természetesen feltételek mentén képzeli el.

Ennek a jelöltnek a robotképe Toró szerint egy pártok fölötti, korrupció gyanújától mentes, kreatív személy, aki a helyi problémák jó ismerője.

A Transindex kérdésére, mely szerint mi történik abban az esetben, ha az EMNP-nek nem sikerül egyezségre jutnia az RMDSZ-szel a Bihar megyei választókerületben indítandó jelölt kérdésében, Toró elmondta, egyelőre erről nem nyilatkozna. "Megvárnám, hogy a Bihar megyei RMDSZ egy értelmes választ adjon felvetésünkre. Egyelőre nem kaptunk választ, csak a sajtón keresztül üzengettek, noha mi írásban is megkerestük őket. Keressük a robotképnek megfelelő személyt, akit, ha megtalálunk, akkor a közösség figyelmébe ajánljuk. Ha az RMDSZ-szel nem sikerül megegyezni, akkor majd a közösség fog dönteni, azonban az elsődleges cél a megegyezés lenne" - jelentette ki Toró. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS