2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha a választásokat megnyeri, az RMDSZ nélkül alakítana kormányt az USL

2012. január 06. 10:13, utolsó frissítés: 12:56

Victor Ponta azt szeretné, ha az RMDSZ ellenzékbe kerülne a következő kormányzati ciklusban. Az USL elnöke ezt az Antena3 hírtelevíziónak mondta tegnap. Székely István politológus az Erdély FM-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte az RMDSZ a választások után akkor kerülhet ismét kormányba, ha a PDL-nek sikerül elérnie, hogy az ellenzék ne szerezze meg a szavazatok 50%-át.


„Amennyiben az ellenzéki pártszövetség 50% feletti arányt ér el, akkor egyedül is tud kormányt alakítani, tehát ilyen szempontból nincs szüksége egy fölös koalíciós partner bevételére. Amennyiben a PDL el tudja érni azt, hogy a Szociál-Liberális Szövetség ne érje el az 50%-ot a parlamenti választásokon, akkor óhatatlanul szükség van az RMDSZ-re egy parlamenti többség kialakításához.” -magyarázta Székely István.

A politológus szerint az RMDSZ csak abban az esetben szerezhet újabb kormányzati mandátumot, ha a választások után ismét a PDL alakít kormányt. Victor Ponta szerint különben az RMDSZ-nek mindenképp jelen kell lennie a parlamentben, mert a magyar közösségnek szüksége van parlamenti képviseletre. Azt pedig kizártnak tartja, hogy együttműködési tárgyalást kezdeményezzen a nemrég bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárttal. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS