2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár: felvonulást szerveznek a krematórium felépítése ellen tiltakozók

2012. január 06. 15:30, utolsó frissítés: 15:34

A beruházni kívánó cég szempontjából kedvezőtlen fordulatot vett a kolozsvári Monostor negyedi temetőbe tervezett krematórium ügye: a helyi lakosok a beruházás környezetvédelmi engedélyéhez szükséges jelentés felülbírálását kérik a környezetvédelmi ügynökségtől, emellett január 11-én tiltakozási akciót szerveznek. A felvonulásra már az engedélyt is megkapták a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól. A felvonulás a Monostorról indul és a Kolozs megyei Prefektúra épülete előtt ér véget.

A RDK Cremation cégnek jelentős profitot hozna a vállalkozás: évi több mint 5 millió eurós profittal számolnak, miközben az önkormányzatnak mindössze évi 1500 lejes illetéket fizetnének.

A krematórium környezetvédelmi engedélyeztetési folyamatát megtorpedóznák a projekt megvalósítása ellen tiltakozó, a temető közelében levő Govora utca lakói. Szerintük Ioan Cristian Pop mérnök környezetvédelmi jelentése felületes, alátámasztatlan feltevésekre alapul, pontatlan és hiányos: például a légmozgás hatását egyáltalán nem vizsgálja. A tiltakozók kifogásaikat egy óvás keretében terjesztették a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség illetékesei elé. Az óvás egy térképet is tartalmaz, amely szerint a Hajnal, a Monostor és a városközpont légterét is mérgezné a krematórium által kibocsátott füst.

A Govora utca lakosai szerint a krematórium működése során akár higany is a levegőbe kerülhet, amely gázhalmazállapotban szagtalan és színtelen, belélegzés esetén lerakódik a szervezetben és súlyosan károsíthatja kivált a kisgyerekek és a magzatok idegrendszerét és veseműködését, termékenységi zavarokat okozhat.

A lakossági óvás hatására a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselői pontosításokat kértek a cégtől a környezetvédelmi jelentés kapcsán. A válaszok birtokában, tíz nap elteltével pedig eldöntik, hogy kibocsátják vagy sem a krematórium megépítéséhez elengedhetetlen környezetvédelmi engedélyt. (citynews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS