2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó bírálja a magyar kormányt az RMDSZ mellőzése miatt

2012. január 06. 18:07, utolsó frissítés: 2012. január 07. 10:10

"Az elmúlt egy-két évben bebizonyosodott: Magyarország és a magyar kormánypártok részéről egy rendkívül hibás politika volt, hogy nem az RMDSZ-t, hanem éppenséggel azokat a politikai csoportosulásokat támogatták, amelyek az RMDSZ-szel szemben próbálnak egy politikai alternatívát teremteni, ez ugyanis oda vezetett, hogy ma Románia és Magyarország viszonya, ha nem is mondható rossznak, de nem annyira gazdag, mint amilyennek lennie kellene" - jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, az Erdélyi Magyar Televíziónak nyilatkozva.

A politikus a Többszemközt című vitaműsorban az erdélyi magyar közösséget érintő aktuális kérdésekről, az RMDSZ és a magyarországi kormánypártok közötti viszonyról fejtette ki véleményét.

Markó Béla bírálta a magyar kormányt amiatt, hogy az együttműködés helyett az egységes erdélyi magyar politikai érdekképviselet megosztására törekedett, Románia és Magyarország viszonylatában pedig nem élt az RMDSZ kormányzati jelenlétéből fakadó lehetőségekkel.

"Magyarország és a magyarországi politikai pártok nem használták ki azt, hogy az RMDSZ ebben a pillanatban rendkívül fontos kormányzati tényező Romániában, nem próbáltak az RMDSZ-re támaszkodni, hanem kényesen ügyeltek arra, nehogy túlságosan szoros legyen a kapcsolatuk az RMDSZ-szel, mert akkor esetleg szemrehányást kapnának a szövetségen kívüli erdélyi politikai csoportosulásoktól, és ennek a politikának messzemenő következményei vannak egy olyan helyzetben, amikor az egész Kárpát-medencében az együttműködés egy nagyon fontos kérdés. Gazdasági válság idején azt hinni, hogy minden ország külön kezeli a maga problémáit és külön oldja meg, elég nagy ostobaság. Jól látható, hogy Európa nagyhatalmai sem cselekszenek egyedül: nem véletlen, hogy a német és a francia vezetők lépten-nyomon együtt láthatók, hiszen ezzel is jelezni akarják, hogy együttműködésre van szükség. Emiatt a rendkívül ostoba elképzelés miatt, hogy itt át kell rendezni a romániai magyar politikát, a magyarországi politikusok nem vették észre, mekkora esélyt szalasztanak el azáltal, hogy állandóan próbálják megkerülni az RMDSZ-t" - szögezte le a miniszterelnök-helyettes, aki szerint különösen most, amikor a jövő bizonytalan, nem látni a gazdasági válság végkimenetelét, és nem tudni, mi lesz Magyarországon, illetve Romániában „a Fidesznek, másoknak és nekünk is félre kellene tenni ezeket a megosztási próbálkozásokat, és szolidárisan, egységesen kellene fellépni számos kérdésben: az erdélyi magyar politikának is, de együtt a magyarországi politikusokkal is, és folytatnám azzal, hogy tulajdonképpen együtt a térség országainak is, köztük Romániának és Magyarországnak" - fejtette ki a politikus.

Markó Béla úgy értékelte: az RMDSZ jól teljesített az elmúlt években, és a kormányzati szerepvállalás által okozott nehézségek dacára a szövetség jó támogatottsággal rendelkezik az erdélyi magyarság körében. Az elv pedig változatlan: továbbra is egy egységes magyar érdekvédelmi szervezetre van szükség. "Ma is jól látszik: Bukarestben csak akkor tudunk eredményt elérni, ha teljesen egységes politikai képviseletünk van (...) Nem abból kell kiindulni, hogy itt előállt egy másik helyzet a közösségen belül, azáltal, hogy vannak ismét pártalapítási próbálkozások. Ezekre oda kell figyelni, de a helyzet továbbra is az, hogy egy erős érdekvédelmi szervezetünk van, ez az RMDSZ. A szövetségnek kötelessége figyelembe venni az RMDSZ-szen kívüli politikai csoportosulások véleményét is, de továbbra is az egység érdekében kell cselekednünk. Azzal kell újból és újból megpróbálkoznunk, hogy azok, akik az RMDSZ-en kívül keresik a politikai jövőt, azok esetleg az RMDSZ-en belül is leljék meg a maguk helyét és szerepét. Más szóval, nem nekünk kell odamennünk másokhoz és keresnünk az együttműködést, hanem másoknak kell eljönniük hozzánk, fölmutatniuk azt, hogy mit kínálnak a magyar közösség számára, és utána beszéljünk arról, hogy továbbra is egységes politikai képviseletre van szükség" - hangsúlyozta Markó Béla. (hírszerk./etv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS