2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovászna megye: a megyei tanács kipótolta több település költségvetését

2012. január 07. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Annak ellenére, hogy a költségvetés teljes összege csökkent, a települések nem kapnak kevesebb pénzt, mint az elmúlt évben - mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az első 2012-ben tartott rendkívüli tanácsülésen, január 6-án. "Azokon a településeken, ahol a Bukarestben kidolgozott algoritmus értelmében irreálisan kis összegből kellene gazdálkodni, komoly segítséget nyújtottunk, hiszen ott sem állhat meg az élet. Esztelnek az egyik példa erre, ahol a pénzügytől érkező 5000 lej jóformán semmire sem lett volna elég, viszont a megyei önkormányzat segítségével ez az összeg meghaladja a 300 000 lejt. A megyei tanács által elosztott összegek kiszámításakor elsődlegesen a szolidaritás elvét alkalmaztuk, így az Esztelnekhez hasonlóan rossz helyzetben lévő települések, mint Illyefalva, Árkos, Barátos és jó néhány más helyi önkormányzat, nagyobb összeget kapnak” - fejtette ki a megyei tanácselnök.

Kiemelt támogatásban részesülnek azok a települések is, amelyeken nagyobb, Európai Uniós alapokból finanszírozott beruházás folyik: Bodok, Uzon, Bardóc, Réty, Csernáton valamint Hidvég, illetve Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Bodzaforduló is külön 200-200 ezer lejes támogatást kap a SMURD központok létrehozására.

A hozzáadott értékadóból visszaosztott összeg 80 százalékát a megyei pénzügy utalja a helyi önkormányzatokhoz, egy országos szinten meghatározott képlet alapján. A fennmaradó 20 százalék elosztásáról a megyei tanácsok döntenek.

Tamás Sándor azt is elmondta, hogy a tavaly megkezdett Kultúrház- és Sportpálya Felújító programok sikerére való tekintettel, a megyei önkormányzat 2012-ben is támogatást nyújt hasonló beruházásokra.

A tanácsülést megelőző polgármesteri találkozón Nagy István, Barót polgármestere aggályait fejezte ki a pénzelosztást illetően – írja közleményben a megyei tanács sajtóirodája. A városatya később közölte, hogy a megyei tanács által előirányzott 150 000 lejes támogatást visszautasítja: Tamás Sándor hangsúlyozta, hogy „a polgármester megfontolatlan kijelentése ellenére is” támogatják az erővidéki várost.

Barót városa a pénzügytől, valamint a megyei önkormányzattól több mint 1 millió lejt kap – a település teljes költségvetése azonban ennél is nagyobb lesz, hiszen a végső összeghez hozzáadódnak a helyi forrásokból származó bevételek is – mutatott rá a tanácselnök. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS