2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyvárad: oktatási intézményeket vonnak össze

2012. január 11. 13:24, utolsó frissítés: 14:59

Tiltakoztak a nagyváradi iskolaigazgatók hétfőn a városi tanács döntése ellen, amely értelmében a testület a hatékonyabb állami támogatások lehívása érdekében összevonja az oktatási-nevelési intézményeket. Ennek eredményeképpen a nagyváradi oktatási egységek száma 66-ról 45-re csökken, és 2012-től csak 9 óvoda, 11 iskola és 25 líceum fog működni.


A városvezetés szerint a finanszírozás szempontjából a lehető legjobb megoldást választották. A városi tanács döntése lehetővé teszi az egy diákra eső fejkvóta emelését és 10%-kal növeli az iskolák bevételét - mondta Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Például, ha egy 150 fős óvodában az egy főre eső oktatási minisztériumi fejkvóta 276 lej, míg egy 300 fős létszámú iskolában ugyanez a kvóta 264 lej, összevonás esetén egy 450 diákot számláló intézményben a fejkvóta 281 lejre nőne az iskolások, és 293 lejre az óvodások esetében.

Az iskolaigazgatók azt is sérelmezték, hogy nem értesítették őket az összevonásról, ugyanakkor elismerték, hogy az iskolák mind a megyei tanfelügyelőségnek, mind a polgármesteri hivatalnak egyformán alá vannak rendelve, így nem volt kötelessége a hivatalnak a tudomásra hozatal. (adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS