2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó: fel kell gyorsítani az oktatási törvény alkalmazását

2012. január 20. 14:20, utolsó frissítés: 14:23

Az új oktatási törvény által nyújtott nagy lehetőség nemcsak a teljes körű magyar nyelvű oktatás megteremtése, hanem az, hogy az iskolák felügyelete, az ezekkel kapcsolatos döntések átkerülnek az önkormányzatok, a helyi közösségek, így a kisebbségi közösségek kezébe - mondta Markó Béla csütörtökön Kolozsváron a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatásért felelős tanfelügyelőkkel folytatott megbeszélése után.


A miniszterelnök-helyettes szerint az elkövetkező időszak nagy kihívása az, hogy sikerül-e ezzel a joggal megfelelően élni, hogy a magyar közösség igazán jól tudja-e igazgatni és ellenőrizni a saját iskoláit. A tanácskozáson, amelyen első alkalommal vett részt valamennyi nemzeti kisebbségi – magyar, német, ukrán, szlovák stb. – tanfelügyelő, jelen volt Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter, valamint Király András államtitkár is.

Markó Béla szerint az egy évvel ezelőtt elfogadott jogszabály alkalmazása lassan és bizonytalanul történik. Úgy véli, ennek egyik fő oka az volt, hogy a gazdasági válságban nem igazán lehetett megfelelő költségvetést biztosítani például az új finanszírozási módszerek alkalmazására. Emlékeztetett, hogy az iskolák új vezetőtanácsainak már tanévkezdéskor létre kellett volna jönniük, de ez nem történt meg. „Remélem, hogy ezeknek a testületeknek a megalakulása, amelyekben ott lesznek a közösségek képviselői is, most már a közeljövő kérdése” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A politikus kijelentette: a legnagyobb alkalmazási gondokat azonban nem a közoktatásban, hanem az egyetemi oktatásban látja. Példaként említette a MOGYE-t, ahol az egyetem vezetősége egyszerűen nem akarja a törvényt alkalmazni. „Ezt lehet halogatni, de kibújni alóla nem lehet” – mutatott rá a politikus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS