2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

400 ezer kérdőívet oszt szét az EMNP az erdélyi magyarok között

2012. január 24. 16:08, utolsó frissítés: 16:53

Döntsünk közösen címen hirdetett széles merítésű közösségi tanácskozást az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Nemsokára négyszázezer kérdőívet osztanak szét az erdélyi magyar családok között, a válaszokat a párt programjába építik bele - jelentette ki mai, kolozsvári sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az EMNP megbízott elnöke.


Elmondta, az ötlet nyáron született: "Egy kis székelyföldi faluban az emberek odajöttek hozzánk, és arra voltak kíváncsiak, mikor hallgatják meg őket személyesen a politikusok, mikor kérdeznek rá problémáikra. Az emberek elégedetlenek a kormányzással, a politikai elittel, ugyanis az életüket érintő problémákra a kormány nem adott helyes választ".

Az egyoldalas, nyolc kérdést tartalmazó kérdőív révén a Néppárt többek között azt szeretné megtudni, az RMDSZ-nek erkölcsi kötelessége vagy sem a magyarság felé elszámolni a költségvetéstől kapott pénzekkel. Továbbá rákérdeznek arra, hogy az emberek szerint jó avagy rossz irányba halad az ország, és az egészségügyi reform körüli bonyodalmakról is meg szeretnék tudni a megkérdezettek véleményét.

Toró szerint a kérdőív nem számít közvélemény-kutatásnak, hanem párbeszéd a közösséggel, amely segítségével megpróbálják visszacsábítani az "aktív politikai közösség" tagjai közé azt a félmillió magyart, akik "elillantak".

A megbízott elnök szerint az EMNP a választásokig közvetítő, konzultációs szerepet akar betölteni a közösség és a kormány között. A 400 ezer kérdőív terjesztését az EMNP helyi szervezetei végzik, nagy részét az elkövetkező 2-3 hétben szeretnék eljuttatni a háztartásokba. A visszajuttatás postán oldható meg, avagy a kitöltők személyesen is bevihetik az EMNT székházaiba vagy a Demokrácia Központokba. Elektronikus úton az EMNP honlapján tölthető ki az űrlap.

Az előre megadott válaszok megkönnyítik a feldolgozást, ugyanakkor nyílt kérdés is van - mondta Toró. Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke hozzátette, a terjesztés során felhasználják a népszámlálás során szerzett tapasztalatokat.

Toró szerint az RMDSZ fél, mint ördög a tömjénfüsttől az olyan témáktól, mint a korrupció. Elmondta, az EMNP által megrendelt, belső használatra készült közvélemény-kutatás szerint az embereket leginkább a korrupció, a munkahelyek biztonsága és az egészségügy érdekli, szerinte ezekre a témákra az RMDSZ nem volt tekintettel.

A kérőívezés eredményeiről 2-3 hónap múlva készül szintézis. Elhangzott, Székelyföldön egyszerű a terjesztés, minden postaládába tesznek kérdőívet, interetnikus környezetben és szórványban jóval nehezebb dolguk lesz, ott az egyházak és a civil szervezetek segítségét veszik igénybe. Toró szerint sajnálatos, hogy nincs egy nemzeti regiszter, amelyet ilyen alkalmakkor kiválóan lehetne használni, de ha olyan pozícióba kerülnek, megvalósítják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS