2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diaconescu hamarosan Hágában tárgyal a schengeni csatlakozásról

2012. január 25. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

Cristian Diaconescu új külügyminiszter az RFI-nek kijelentette: Hágába utazik, hogy kollégáival és a holland országvezetőkkel tárgyaljon a schengeni csatlakozásról, mivel úgy tudja, van hajlandóság megoldást találni.

Diaconescu elmondta: 10-12 holland országvezető is Romániába látogathat. Az RFI szerint a román diplomácia vezetője arra kéri Hollandiát, ne rontsa Románia motivációját a schengeni csatlakozás ügyében.

Arra a kérdésre, hogy miként fogja meggyőzni Hollandiát arról, hogy ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását, Diaconescu a következőt válaszolta: „Nem mondanám, hogy Hollandia akadályoz. Hollandia olyan állam, amely nagyon figyelmesen olvassa az Európai Bizottság jelentését a romániai igazságszolgáltatási rendszer működéséről. Tehát nem csak retorikai meggyőzésre van szükség, hanem belföldön is haladást kell elérni, és nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ezek a folyamatok visszafordíthatatlanok”.

A tárcavezető elmondta: a holland hatóságokkal folytatott korábbi tárgyalásiból úgy értette, hajlandóság van megoldást találni. „Egy Hollandia és Románia közötti együttműködés a vámrendszer, a romániai igazságszolgáltatás, és egy jelentős politikai kezdeményezés révén a kormány és a parlament részéről nagyon hasznos volna”, mondta a diplomata.

Hangsúlyozta: Románia érvei korrektek voltak, a technikai feltételeket felmérték, és az Európai Bizottság struktúrái, többek között a holland felügyelők is megfelelőnek találták.

„A gond a romániai igazságszolgáltatási rendszer kiszámíthatóságával van. Bizonyos érvek ismétlésén túl arra kell biztatnunk a holland felet és az európai kollégákat, hogy olyan döntést hozzanak, amely motiválja Romániát. Minden akadályozás, minden kizárás frusztráltságot okoz minden államban”, nyilatkozta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy becslése szerint Románia mikor csatlakozhat a schengeni övezethez, Diaconescu a következőt válaszolta: „Számításaim szerint döntés 2012-ben születik. A döntés tartalma kapcsán, engedjék meg, hogy miként mondani szokás, a terepen mérjem fel a helyzetet”. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS