2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Testületileg lemondott a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége

2012. január 30. 14:49, utolsó frissítés: 15:04

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöksége testületileg lemondott azok után, hogy nem kapták meg az évi támogatást a magyar kormány részéről a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül. A 61 alkalmazottat foglalkoztató civil szervezet mintegy 140 millió forintos éves költségvetéssel működött, amelynek felét a magyar állam biztosította, most ez a pénz elmarad.


"Az MCSMSZ támogatási szerződése a Bethlen Gábor Alapítvánnyal január 1-gyel lejárt, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága részére küldött támogatási kérelmünkre választ nem kaptunk" - írja a MCSMSZ hivatalos honlapján megjelent közleményében a távozó elnökség.

Közlésük szerint azért voltak kénytelenek lemondani, mert az idei működésük a támogatás hiányában ellehetetlenült. Ehhez a döntéshez az is hozzájárult, hogy két magyarországi alapítvány - a Diószegi László vezette budapesti Teleki László Alapítvány, illetve a Petrás Róbert által alapított ugyancsak budapesti Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) - Romániában egy újabb alapítványt szeretne létrehozni, a moldvai magyar oktatás ügyére szánt állami támogatást pedig az MCSMSZ helyett a továbbiakban ez az új szervezet kapja.

A magyar kormánynak erről a szándékáról Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár is tájékoztatta a MCSMSZ vezetőségét. A csángómagyar gyerekek magyar nyelvű taníttatásáért küzdő szövetség szerint a magyar kormány elfogadhatatlan választás elé állította őket, ugyanis azt kérte, hogy az MCSMSZ elnöke február 2-án Budapesten írjon alá egy olyan dokumentumot, amely révén két magyarországi alapítvánnyal szövetkezve legyenek társalapítói az új alapítványnak.

A dokumentum még azt is tartalmazta volna, hogy a két alapítvány 1000-1000 lejes, azaz 75 ezer forintos alapítói tőkéje mellé kerüljön apportként az új alapítványba az MCSMSZ teljes, száz millió forintos nagyságrendű vagyona.
Ehhez képest az 5 fős kuratóriumban az MCSMSZ-nek csupán egy képviselője lett volna.

Az elnökség úgy érezte, akár igent, akár nemet mond erre az ajánlatra, lehetetlen helyzetbe kerül, ezért döntöttek amellett, hogy testületileg lemondanak: "Ha igent mondunk, akkor az MCSMSZ oktatási programját és szellemi valamint anyagi tőkéjét át kell adni egy olyan szervezetnek, amelyben többségben vannak azok a magyarországi személyek, akik nem ismerik Csángóföldet, a moldvai helyzetet. Továbbá ebben az esetben az volna az etikus, ha azoknak a támogatóknak a beleegyezését is megszereznénk, akik ezeknek az ingó és ingatlan vagyontárgyaknak a létrejöttéhez hozzájárultak (a vagyonnak mindössze 1-2%-a magyar kormánytámogatás, a maradék érték magántámogatóktól származik, több ezer kisebb vagy nagyobb támogatóról van szó). Ha nemet mondunk, akkor az MCSMSZ nem kapja meg sem a magyar kormánytól, sem az AMMOA-tól a támogatást - így ellehetetlenül a moldvai magyar oktatás és az MCSMSZ működése" - írják a közleményben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS