2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Április végéig az RMPSZ veszi át a csángó oktatási program irányítását

2012. február 03. 12:47, utolsó frissítés: 13:00

Február–április időszakban ideiglenesen a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) veszi át a csángó oktatási program felügyeletét és irányítását, és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) leköszönt vezetőségével közösen biztosítja a program folytonosságát – írja a Krónika. Ehhez a magyar kormány nyújtja az anyagi fedezetet a Bethlen Gábor Alapból. Az RMPSZ szerződést köt erre az időszakra mindazokkal, akik meghatározó szerepet töltöttek be a program működtetésében, beleértve a tanárokat és az irodai alkalmazottakat – mondta el Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök.


Hegyeli Attila, az MCSMSZ leköszönt ügyvezetője jó átmeneti megoldásnak tartja, hogy a pedagógusszövetséghez kerül a program. „Ez az egyetlen megoldás, amely legalább a tanév végéig biztosítja az eddigi tevékenység továbbélését” – mondta a Krónikának Hegyeli.

Az RMPSZ tavaly óta szerződésben áll a Bethlen Gábor Alappal, amikor átvette az Iskola Alapítványtól a határon túli, magyarul tanuló diákoknak járó oktatási és nevelési támogatás folyósítását.

Az MCSMSZ felmondott vezetőségétől származó információink szerint a szövetség számlájára eddig befolyt magántámogatásokból futja a januári költségekre: rezsikre, bérekre. Hogy a továbbiakban mi lesz a sorsa az adományozó magánszemélyektől vagy cégektől kapott pénzeknek, a következő vezetőség lesz illetékes dönteni. Mindenesetre a helyzet bizonytalansága miatt a magántámogatók többsége várhatóan kivár, és ha nem lát megnyugtató megoldást, úgy dönthet, felfüggeszti a támogatást. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS