2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyari Tivadar: nem költségesebb a magyar iskola a románnál

2012. február 06. 18:31, utolsó frissítés: 18:31

Az RMDSZ az elmúlt években több mint 30 milliárd régi lejjel támogatta az anyanyelvű oktatást saját költségvetéséből - jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ Főtitkárságának ülését követően. A szövetség oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese szerint a magyar iskola nem kerül többe, de ha valamiért mégis igen, tudni kell, hogy a rászorulóknak számos támogatási lehetőség áll rendelkezésére. Az oktatási főtitkárhelyettes arról a tájékoztatási kampányról is beszámolt, amelynek során az RMDSZ arra biztatja a magyar szülőket, hogy magyar iskolába vagy magyar osztályba írassák gyermekeiket.


„Sok szülő azért választ gyereke számára román iskolát, mert úgy gondolja, a magyar iskola valamilyen többletköltséget jelent, például az utaztatás miatt. Hangsúlyozzuk: a magyar iskola nem költségesebb, de tudni kell, hogy az esetleges többletkiadásokat a rászorulók számos támogatási forrásból fedezhetik. Ezt szeretnénk tudatosítani a magyar szülőkben” - hangsúlyozta Magyari Tivadar. Emlékeztetett, a magyar nyelvű oktatást, a magyar iskolákat a magyar állam, az erdélyi civil szervezetek is jelentősen támogatják ösztöndíjakkal, anyanyelvi versenyekkel és táborokkal.

A főtitkárhelyettes külön kiemelte azt a jelentős anyagi támogatást, amelyet az RMDSZ, a Communitas Alapítvány révén évek óta a magyar iskolákra, a magyar nyelvű oktatásra, különösképpen a szórványoktatásra fordít. „A szórványtelepülésekről ingázó diákok utazási, bentlakási költségeit, a tanárok ingázását, de a különböző diáktanácsok működését, tantárgyversenyek megszervezését a szövetség közel 3 millió lejjel (2,870,781) támogatta az elmúlt években” - mutatott rá Magyari. Elmondta azt is, az RMDSZ évek óta figyelmet fordít a minőségi magyar nyelvű tankönyvek megírására, kiadására. „2002 óta több mint 200 000 lejjel (201 983) segítettük elő különböző szakterületek hiánypótló tankönyveinek megjelentését: magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, informatika és számos más profilú tankönyv látott napvilágot a szövetség nyújtotta anyagi támogatás eredményeként”.

A főtitkár-helyettes hozzátette, az RMDSZ továbbra is prioritásként kezeli a kérdést, ezeket a támogatásokat az elkövetkező időszakban, években is folyósítani, lehetőségeihez mérten növelni fogja, hiszen elsődleges célja az, hogy a magyar gyerekek magyar nyelvű iskolába, osztályba járjanak, és ez semmilyen téren ne jelentsen minőségi visszalépést vagy anyagi megterhelést. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS