2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mihai Răzvan Ungureanut kérte fel kormányalakításra Traian Băsescu

2012. február 06. 20:14, utolsó frissítés: 20:47

Mihai Răzvan Ungureanu a kinevezett kormányfő - jelentette be Traian Băsescu államfő a pártokkal való konzultációt követően. Az államfő ezekben a pillanatokban tartja beszédet a Cotroceni-palotában.


- Szeretném leszögezni: december óta beszélgetéseket folytatok Emil Boc miniszterelnökkel a lemondásáról. A döntést elhalasztottuk, januárban parlamenti szünet volt, ezt követően az IMF, a Világbank és az Európai Bizottság az ország gazdasági helyzetére vonatkozó felmérését végezte.

- Nagyon fontos volt Románia számára, hogy a gazdasági helyzet felmérése megtörténjen.

- Azt szeretném, ha megértenének az alapkérdést: Romániában bármilyen instabilitás bekövetkezése a finanszírozás rovására megy. Ezért el szerettem volna kerülni azt, hogy az országot instabilitásba taszítsam. A törvények és az Alaptörvény értelmében a kormány bukását követően öt hónap elteltével lehet megszervezni az előrehozott választásokat. Így a választásom egy új kormány azonnali beiktatására esett, természetesen ez a parlamenten is múlik.

- Mihai Răzvan Ungureanu a kinevezett miniszterelnök.- Úgy gondolom, hogy egy új kormány egy új kezdetet jelent. Az új kabinetnek elsősorban az előző kormány makrogazdasági sikereire kell alapoznia. Február közepén napvilágot látnak a hivatalos adatok, 2,5 %-os gazdasági növekedés várható.

- Az új kormánynak első számú prioritásként kell kezelnie az életszínvonal megszorítások előtti visszaállítását, mindenekelőtt új munkahelyek teremtése által.

- Az újonnan fennálló kabinetnek folytatni kell a korrupció elleni harcot, növelnie kell az EU-s alapok lehívásának intenzitását és teljesítenie kell a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

- Ez úton megköszönöm Emil Bocnak áldozatos munkáját, amellyel a közérdeket szolgálta. Senki sem állítja, hogy tökéletes miniszterelnöknek bizonyult, de nem vádolható azzal, hogy nem tett volna meg mindent Románia gazdasági válságból való kilábalásáért. Egy, a gazdasági növekedés útjára lépett Romániát hagyott hátra, egy olyan országot, amely felkészülten várja a gazdasági válság következő hullámát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS