2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE-ügy: Copotoiu kirúgna egy magyar oktatót

2012. február 09. 12:47, utolsó frissítés: 14:21

Constantin Copotoiu, a MOGYE rektora szerdai sajtótájékoztatóján tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az RMDSZ "politikai alku" tárgyává tette a kormányalakítási tárgyalások során az egyetem magyar tagozatának megalapítását.


A rektor szerint Szabó Béla nőgyógyász, az egyetem dékánhelyettese, az utóbbi időben többnyire a magyar tagozat megalapításának ügyével volt elfoglalva, és emiatt elmulasztotta idejében összeállítani a bábaképző szak engedélyének meghosszabbításához szükséges iratcsomót.

Copotoiu hozzátette, hogy a munka törvénykönyve szerint a szankció a munkaszerződés felbontását is jelentheti. Rámutatott: ezt nem tette meg, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ezt a legsúlyosabb szankciót is alkalmazza.

A rektor a külföldi "nyomásgyakorlást" is sérelmezte, példaként említve a magyarországi egyetemektől kapott leveleket, valamint Magyarország bukaresti nagykövetének látogatását. Tavaly több magyarországi orvosi egyetem felajánlotta segítségét, hogy hajlandó kisegíteni oktatókkal a magyar nyelvű oktatást a marosvásárhelyi intézményben addig, amíg a tervezett magyar tagozat teljesíti az akkreditációhoz szükséges feltételeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS