2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE-ügy: a tanügyminiszter kérése ellenére megtartják a rektorválasztást

2012. február 22. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

A tanügyminiszter kedden kérte a MOGYE szenátusát, hogy péntekig, amíg ő Marosvásárhelyre látogat, halasszák el a rektorválasztást, ám a szenátus nem tett eleget Cătălin Baba kérésének, a választások az eredetileg kitűzött időpontban, szerdán, azaz ma zajlanak - reagált megkeresésünkre dr. Brassai Attila. A BKB elnöke elmondta, az egyetem ugyanakkor beperelte a tanügyminisztériumot, amiért azt állítja, hogy nincs érvényes chartája a MOGYE-nek.


A professzor hozzátette, a tanügyminiszteri kérés kézhez vétele után összehívták az egyetem szenátusát, ahol a bojkott miatt nem voltak jelen a magyar oktatók, és a testület úgy döntött, megtartják a BKB szerint illegális választásokat.

Sajtóinformációk szerint az oktatási miniszter azért kérte a rektorválasztás elhalasztását, mert politikai alkut akar kötni a rektorjelöltekkel, hogy az egyetemen hozzák létre az önálló magyar főtagozatot. Amennyiben a szerdai választásokon egyetlen jelölt sem szerez abszolút többséget, úgy pénteken második forduló dönt a MOGYE rektorának személyéről. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS