2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó: két módon lehetséges az önálló magyar tagozat létrehozása a MOGYE-n

2012. február 22. 18:22, utolsó frissítés: 18:22

A tanügyminiszterrel egyértelműen és világosan megbeszéltem, hogy ebben a pillanatban két lehetőség körvonalazódik a MOGYE-ügyben. Az egyik az, hogy a kormány világos, tiszta, határozott döntéssel rákényszerítse az egyetemet a törvény alkalmazására, a másik lehetőség szerint a miniszter érvényesíteni fogja az akaratát, és ráveszi az egyetem vezetőségét, hogy alkalmazzák a törvényt - nyilatkozta Markó Béla a Népújságnak. A miniszterelnök-helyettes - aki az első forgatókönyvet tartja elképzelhetőnek - szerint ez azt jelentené, hogy a következő napokban a chartába bele kellene foglalni mindazokat a törvényes rendelkezéseket, amelyek a multikulturális egyetemekre vonatkoznak, és amelyek alapján létre kell hozni a külön magyar intézeteket. Ezt követően újra kell szervezni a választásokat és el kell halasztani a rektorválasztást.


"Ehhez képest azt látom, hogy az egyetem vezetősége kész helyzet elé akarja állítani a minisztériumot és a kormányt is. Kedden megválasztották a szenátus elnökét és szerdán rektort választanak. Ha ezt így folytatják, végül mindent törvényteleníteni kell és a kormány határozattal kell közbelépjen. Én nem szoktam ilyesmivel fenyegetőzni, mert általában nem tartom hasznosnak, de ha a PDL és a kormány nem képes az oktatási törvényt alkalmazni, akkor ezzel a kormánnyal nem vállalhatunk szolidaritást" - szögezte le Markó. Hozzátette: az nem lehet, hogy ahol a PDL-nek tetszik, ott alkalmazzák a törvényt, például azonnal nyugdíjba küldik a korhatárt betöltő professzorokat, bevezetik az előkészítő iskolai évet, annak ellenére, hogy rengeteg problémát okoz és rengeteg szervezési kérdés még megoldatlan. Ha viszont az anyanyelvű oktatásra vonatkozó rendelkezésekről van szó, azokat nem tartják be. "Én ilyen törvényalkalmazást nem vagyok hajlandó elfogadni, de remélem, hogy nem jutunk ide, s a kormánykoalíció tudni fogja a dolgát" - jelentette ki a politikus.

A miniszter tisztában van a megoldással, természetes, hogy próbálkozik - mondta Markó, aki szerint szó sincs arról, hogy olyanokat gondolna, amiről Constantin Copotoiu rektor beszél. "Jóhiszemű embernek tartom, és támogatom abban, hogy a következő napokban meg tudja győzni az egyetem román oktatóit arról, hogy a közoktatási törvényt alkalmazni kell" - nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes.

A szenátus elnökének megválasztott rektor azt nyilatkozta egy helyi román nyelvű napilapnak, hogy a miniszter egy véleményen volt vele, többek között abban is, hogy egyik napról a másikra nem lehet önállósítani a magyar tagozatot. Ehhez a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) engedélye szükséges, aminek megszerzése legkevesebb egy évbe kerül. Addig viszont meg kell őrizni az idei egyetemi év kezdetén kialakult szerkezetet, ami azt jelenti, hogy az oktatási törvény előírásai ellenére nem jöhet létre az önálló magyar tagozat a folyó egyetemi évben. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS