2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beperelte a MOGYE az oktatási minisztériumot

2012. február 23. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Bírósághoz fordult az egyetemi charta ügyében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége, így kívánja tisztázni a rektori hivatal és szenátus, hogy törvényes-e az egyetem működési chartája. Az egyetem közleményben arról tájékoztatott, kedden a marosvásárhelyi ítélőtábla közigazgatási osztályán iktatta a szenátus és a rektori hivatal keresetét. A rektor és a szenátus tagjai egyben a bírósági eljárásra hivatkozva az egyetem ügyeibe való be nem avatkozásra szólítottak fel mindenkit.


Az oktatásügyi minisztériumot azért perelték be, hogy a tárca nem fogadta el az egyetem chartáját. A MOGYE vezetői ennek ellenére úgy tekintik, a dokumentum érvénybe lépett, hiszen a szaktárca nem jelezte a törvényben megszabott 30 napos határidőn belül a dokumentum elutasítását, és értelmezésük szerint ez hallgatólagos elfogadást jelent.

Constantin Copotoiu elmondta: nem akarnak egyebet, mint érvényesíteni az egyetemi chartát. A MOGYE rektora szerint a bírósági eljárás nem befolyásolja az egyetemen zajló belső választások menetrendjét. A választások után a miniszter dönthet: elfogadja a döntésünket, vagy megsemmisíti azt - tette hozzá az intézményvezető.

Ábrám Zoltán orvosprofesszor, a leköszönt szenátus magyar tagja időhúzásnak tartotta a bírósági keresetet. Szerinte az egyetem vezetői a "legjobb védekezés a támadás" elve alapján jártak el. A vitatott charta a tanügyi törvény előírásait figyelmen kívül hagyva nem ismeri el az egyetem önálló tagozataként az oktatási intézmény magyar nyelvű képzését. Ezért a magyar tagozat oktatói bojkottálták a - szerintük érvénytelen - alapokmány alapján kiírt egyetemi választásokat. A magyar bojkottot azonban hat magyar oktató nem vette figyelembe, őket hétfőn beválasztották az egyetem szenátusába a magyaroknak fenntartott helyekre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS