2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beperelték a szülők az oktatásügyi tárcát a beiskolázási rendelet miatt

2012. február 25. 10:42, utolsó frissítés: 11:35

Nyolcvan szülő perelte be az oktatásügyi minisztériumot az első osztály és a felkészítő osztály beindítására vonatkozó rendelete miatt. A dokumentumot alkotmányellenesnek tartják és szerintük az oktatási törvényt is megsérti.


Indoklásuk szerint a 3064/2012-es számú minisztérium rendelet módszertana szerint nem lesz lehetőségük szabadon iskolát választani, hanem a lakhelyük körzetében levő iskolába lesznek kötelesek beíratni gyerekeiket.

A perirat szerint a szülők azt nehezményezik, hogy a minisztériumi rendelet több, az alkotmány szavatolta alapvető jogukat és szabadságukat is korlátozza. Emellett azt is felrótták, hogy a rendelet kibocsátása előtt a szaktárca nem szervezett közvitát a témában az érdekképviseleti szervezetek, a szülők és a pedagógusok bevonásával.

Mihai Radu, a szülőket képviselő ügyvéd a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon négy-négy, a rendelet felfüggesztésére illetve visszavonására vonatkozó kérés vár elbírálásra. Az ügyvéd szerint a nyolcvan szülőhöz várhatóan más szülők is társulnak, hiszen rengetegen keresték fel telefonon ez ügyben.

„A rendelettel kapcsolatosan a szülők különböző, a beiskolázás módszertanára és a procedúrájára vonatkozó kifogásokat fogalmaztak meg” – mondta el Radu, és hozzátette, a minisztérium által kidolgozott rendszer meglehetősen nehézkes és noha azt a látszatot kelti, hogy megválaszthatják az iskolát, a szülők mégis arra kényszerülnek, hogy a lakhelyükhöz legközelebb eső iskolába írassák be gyereküket.

Az ügyvéd szerint rengeteg törvénybe ütköző probléma van a sürgősségi kormányrendelettel: nemcsak az alkotmány előírásait nem tartja tiszteletben, hanem még az oktatási törvényt is megsérti, noha erre alapoz. „Korlátozza a személyi szabadságot, nem tartja tiszteletben a kiskorú érdekeit, lehetetlenné teszi a tanintézmény szabadon választását, noha ezt a tanügyi törvény a 29 cikkében szavatolja. Továbbá formai kifogások is felmerülnek, hiszen a rendelet kibocsátását megelőzően a szakminisztérium, de a kormány sem konzultált az érintettekkel.


A minisztériumi rendelet szerint az első fordulóra március 5-16 között kerülnek sor, majd március 20-27 között a szabadon választott iskolákba íratják be a gyerekeket. A harmadik forduló során, amely 23-25 között zajlik, a körzeti iskolákba veszik fel a szabadon választott iskolákban elutasított gyerekeket. A harmadik fordulót követően már nem tartják fenn a helyeket a körzetbeli gyermekek számára. Megüresedett helyeknek tekinthetőek a körzetbeli, de más iskolába már beíratott gyerekeknek fenntartott helyek is. Az utolsó forduló keretében íratják be azokat a gyerekeket, akiket még egyetlen iskolába sem vettek fel: május 2-9 között egy másik szabadon választott iskolába írathatók be a gyerekek, ha viszont ebben a második szabadon választott iskolában sincs hely, akkor május 11 és 18 között keresnek helyet a beiskolázatlan gyerekek számára, tehát egyetlen gyermek sem marad ki a rendszerből.

Cătălin Baba oktatási miniszter és Mihai Răzvan Ungureanu kormányfő tegnap tanácskoztak a tanintézmény szabad megválasztása kapcsán és egyetértettek abban, hogy a kormányrendelet nem szorul módosításra.

Daniel Funeriu volt oktatási miniszter hangsúlyozta,van lehetőség a szabad iskolaválasztásra, azonban a körzetbeli gyermekek élveznek prioritást egy-egy iskola esetében. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS