2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár: hajózhatóvá tennék a Szamost a Garibaldi hídtól a városközpontig

2012. március 08. 14:24, utolsó frissítés: 14:26

Utrechti szakemberekkel tárgyaltak a kolozsvári önkormányzat vezetői arról, hogy miként lehetne hajózhatóvá tenni a Szamost a várost átszelő szakasza egy részén.


Radu Moisin elmondta, a hollandiai várost hajózható kanálisok tucatjai szelik át, ezért választottak a terv megvalósítását segítő, nagy tapasztalattal rendelkező utrechi szakembereket.

Az utrechtiek elmondták, hosszú távú munkálatokban és nagy költségvetésben érdemes gondolkodni: Utrechtben például egymilliárd euróból történtek fejlesztések, a kivitelezés pedig húsz évig tartott.

Moisin szerint itt az ideje belevágni a projektbe, amelynek a megvalósításáról már ezelőtt harminc évvel is beszéltek a városvezetők. Elmondta, a tervek szerint a Grigorescu negyeden levő Garibaldi-hídtól a Ferenc József (Horea) úti hídig tennék hajózhatóvá a folyót.

Ioan Curt, a Tisza-Szamos Vízügyi Igazgatóság főmérnöke rámutatott, noha még nem esett arról szó, hogy mekkora méretű vízi alkalmatosságok közlekedhetnek majd a vízen, úgy gondolja, hogy túl nagy járművekben nem érdemes gondolkodni.

Hollandia a Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC) programja révén támogatja Kolozsvár mellett Bukarestet, Temesvárt, és Konstancát. A program a turisztikai minisztériummal partnerségben zajlik, három éven keresztül a négy romániai város 1,5 millió eurót érő tanácsadásban részesül. (stiridecluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS