2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újból tüntettek a román hallgatók a MOGYE magyar karának megalakítása ellen

2012. március 13. 13:10, utolsó frissítés: 17:05

A MOGYE mintegy négyszáz román diákja vonult hétfőn délután a Marosvásárhely főterére tüntetni annak a hírére, hogy a kormány határozatot készül kiadni az egyetem ügyében. A Marosvásárhelyi Diákliga elnöke Dan Zolog elmondta, az egyetemi autonómia elvét próbálják védeni az illetéktelennek tartott beavatkozás ellen. A tüntetők az etnikai elkülönülés ellen tiltakoztak, és elutasították a politika beavatkozását az egyetem ügyeibe.


Közben Constantin Copotoiu, az egyetem rektora közölte, hogy Cătălin Baba oktatási miniszter az egyetem állami finanszírozásának a megvonásával fenyegette meg. Copotoiu szerint az egyetem csakis egységes rendszerben működhet, mert a románul és magyarul tanító tanárok kiegészítik egymást. Ha önálló magyar oktatási programot vezetnének be, azt akkreditáltatni kellene, ami szerinte mind a román, mind a magyar diákok elvesztéséhez vezetne. Copotoiu azt is kijelentette, ha egy egyetemen olyan struktúrát hoznak létre, amely nem ment át az akkreditálás folyamatán, az egyetem vezetői ellen bűnvádi eljárás indulhat.

Szabó Béla orvosprofesszor szerint a MOGYE-n jelenleg sem a román, sem a magyar részleg nem teljesíti az akkreditációs feltételeket, de a román nyelvű oktatást könnyű lenne megfeleltetni a törvényi követelményeknek. Hozzátette, a magyar tagozat tanárainak nincs kifogásuk az ellen, hogy a magyar szakokat újra akkreditálják. Ez azt jelentené, hogy pár évig csak ideiglenes akkreditációval működne a magyar nyelvű orvosképzés. Ez idő alatt vagy a végleges akkreditációval rendelkező marosvásárhelyi román szakon, vagy a kolozsvári orvosi egyetemen államvizsgáznának a magyar diákok is.

Szabó Béla elmondta, hogy szerdára az egyetem fegyelmi bizottsága elé idézték azokat a magyar tanárokat, akik január 25-én vele együtt részt vettek a budapesti kitüntetésen. Ekkor Schmitt Pál a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntette ki Szabó Bélát, de jelezte, hogy az elismerés nemcsak neki, hanem mindazon oktatóknak szól, akik az erdélyi magyar orvosképzés megőrzéséért és jövőjéért tettek és tenni kívánnak. Az egyetem fegyelmi bizottsága most azt vizsgálja, hogy az említett napon igazoltan hiányoztak-e a magyar oktatók az intézményből. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS