2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Király András: a legjobb megoldás született a MOGYE-ügyben

2012. március 13. 15:54, utolsó frissítés: 17:20

Kormányhatározattal csakis karokat, fakultásokat tudtunk létrehozni, semmiképpen sem lehetett volna vonalat vagy tagozatot alakítani. Minőségileg magasabb szintű, és sokkal előnyösebb megoldás született – válaszolt megkeresésünkre Király András. Az oktatási minisztérium államtitkára hozzátette, a megalakulandó magyar kar pénzügyi önállóságot fog élvezni, saját hatáskörébe fog tartozni az anyagi gazdálkodás, az állások meghirdetése és menedzselése.


>> A MOGYE javasolt struktúrája a beiskolázási számokkal >>

A magyar kar akkreditálására vonatkozó kérdésünkre Király elmondta, az általános orvosi és a gyógyszerészeti karnak volt akkreditálása, ezek csak a periodikus akkreditálás alá esnek. Az általános orvosi karnak amúgyis lejár az akkreditálása, hamarosan meg kell újítani, míg a fogorvosi kar nem tudott ide kerülni, mert ott egyelőre be kell indítani az engedélyeztetési eljárást – fogalmazott.

A magyar oktatók létszámával kapcsolatban az államtitkár szerint az első lépés azt megvizsgálni, hogy hol van hiány. "Szó volt arról, hogy magyarországi tanárok fognak jönni. Esetükben egy feltétel van: ahhoz, hogy egy akkreditációs folyamaton átmenjenek, a MOGYE-n kell tanítaniuk, tehát nem lehetnek óraadók, viszont óraadóként nyugdíjasokat lehet alkalmazni" – vázolta Király András. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS