2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hivatalos: nem diszkriminál Hargita megye zászlaja

2012. március 15. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Hargita megye hivatalos zászlajának, a kék-arany színű székely lobogónak a 2010. március 15-i felvonása kapcsán Hargita Megye Tanácsa ellen tett feljelentés ügyében az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) még januárban kimondta: nem jelent diszkriminációt. Az erről szóló értesítést a tanács a napokban kapta kézhez.


A panaszosok - Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi lakos, valamint három maroshévízi civil szervezet: a Dr. Miron Cristea Kulturális Egyesület, a Radio Ardealul Egyesület és a Glasul Călimanilor Egyesület - nem tudták bizonyítani, hogy Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke diszkriminatív, más nemzetiségűek méltóságát sértő kijelentést tett volna a fent említett ünnepségen tartott beszédében. Ezért a CNCD az ügyet lezártnak tekinti.

A diszkrimináció elleni tanács azt követően foglalkozott ismét az üggyel, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla részben megsemmisítette a CNCD-nek a fenti panaszra vonatkozó határozatát, és elrendelte annak újbóli vizsgálatát.
A panaszosok azt kifogásolták, hogy a székely zászló 2010. március 15-i csíkszeredai felvonásán Borboly Csaba beszédében kijelentette: ez a lobogó az egész Székelyföld zászlaja. Ez a kijelentés Dan Tănasă és a civil szervezetek szerint kirekesztő, ellenséges és megfélemlítő az itt élő román etnikumú személyekkel szemben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS