2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Smaranda Enache: a román-magyar államközi kapcsolatokra is kihathat a MOGYE ügye

2012. március 15. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Smaranda Enache szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta, nem tart attól, hogy Marosvásárhelyen ismét olyan véres etnikai összecsapás következik be, mint amilyen 1990 márciusában volt. Hozzátette azonban, a MOGYE-n kialakult feszült helyzet befolyásolhatja a román-magyar államközi kapcsolatokat, és akár Románia schengeni övezeti csatlakozására is kihatással lehet.


Smaranda Enache egyértelműen az egyetem szenátusát és rektori hivatalát tette felelőssé a kialakult feszültség miatt. Az egyetem vezetősége "olcsó és szánalmas cselekkel" kerülte ki a törvényt, és olyan egyetemi chartát fogadott el, amely nem foglalja magában az egyetem multikulturális jellegét – mondta. „Az egyetem szenátusa és rektorátusa az alkotmányban és a tanügyi törvényben előírt egyetemi autonómia elvét hozza fel azért, hogy rosszindulatú szándékait és törvénybe ütköző döntéseit leplezze”- jelentette ki az emberjogi harcos.

Hozzátette, ennek ellenére a MOGYE szenátusának és rektori hivatalának kellene megoldania az ügyet. A megoldás szerinte az lenne, hogy bevezessék az egyetem chartajába az intézmény multikulturális jellegét, és létrehozzák a MOGYE magyar tagozatát. A Pro Európa Liga nem tartja megfelelő megoldásnak, hogy Bukarestből, kormányhatározattal hozzák létre a törvényben előírt magyar tagozatot. (târgumureșeanul.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS