2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székely szerint a nagyvárosi szórványközösségek támogatása prioritást kell élvezzen

2012. március 20. 18:17, utolsó frissítés: 2012. március 21. 09:59

"A tavalyi népszámlálás részeredményei bebizonyították azt, hogy amikor szórványról beszélünk, a gond elsősorban a nagyvárosok lakótelepein van, ugyanis Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely lakótelepein több fiatal kerül nyelv- és identitásváltás küszöbére, mint ahányan a hagyományos, dél-erdélyi szórványközösségekben" – nyilatkozta Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese ma Budapesten az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete által szervezett konferencián.


A romániai szórványkutatások legújabb eredményeiről szóló rendezvényen az RMDSZ politikusa “A nagyvárosi szórvány, mint a szórvány-diskurzus központi eleme” címmel tartott előadást.

Székely István rámutatott: az elkövetkező időszakban azokat a programokat, amelyeket az RMDSZ sikeresen működtetett a klasszikusnak vélt, elsősorban dél-erdélyi szórványközösségek esetében, alkalmazni kell a nagyvárosi lakótelepi környezetekben is.

Felidézte, a szövetség az elmúlt 22 évben kiemelt figyelmet szentelt a szórványközösségek támogatásának: kezdetben elsősorban azoknak a dél-erdélyi közösségeknek, amelyek jellemző módon falusi környezetben élnek, és ezek száma nem haladja meg az 50 főt. Elmondta, ennek eredményeként jött létre az elmúlt másfél évtizedben 28 szórványkollégium, valamint a 29 Magyar Házból álló közösségi intézményi struktúra. Mindezt egészítették ki 2004-től a Communitas Alapítvány által, célirányosan a szórványban élők számára indított programok.

Székely megemlítette itt a bentlakási költségek, a diákok, pedagógusok ingázási költségeinek fedezését célzó oktatási csomagot, valamint a szórványlelkészek utazási részköltségeinek finanszírozására létrehozott pályázati csomagot. A szórványközösségek felkarolása még hangsúlyosabbá vált a szórvány táborközpontok illetve a szórványban élők rendezvényeinek támogatását célzó pályázatok kiírásával.

„Ha finanszírozzuk azt, hogy az egyik fiatal eljusson egyik faluból a másikba akkor, amikor iskolába megy, segítenünk kell a nagyvárosban élőket is, hogy leküzdjék a távolságokat. Célunk egyrészt az kell, hogy legyen, hogy magyar nyelvű intézményeket hozzunk létre a lakótelepeken, de amennyiben erre nincs lehetőség, elő kell segítenünk a fiatalok számára azt, hogy eljussanak a nagyvárosban lévő magyar nyelvű tanintézménybe, kulturális központba. Meg kell vizsgálnunk, hogy a lakótelepeken milyen közösségi infrastruktúrát tudunk kialakítani az egyházak és a civil szervezetek bevonásával, meg kell próbálnunk beindítani a Magyar Házak programot a nagyvárosi lakótelepeken is” – hangsúlyozta Székely. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS