2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A MOGYE rektora szerint a magyar oktatók magyarnyelv-tanulásra kényszerítik a román diákokat

2012. március 21. 14:52, utolsó frissítés: 14:57

Constantin Copotoiu, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) leköszönő rektora azt nyilatkozta, az egyetemen tanuló néhány román diák panaszt nyújtott be a vezetőségnek, mely szerint bizonyos magyar anyanyelvű tanárok azt mondták nekik, hogy tanuljanak meg magyarul, ha sikeresen szeretnének államvizsgázni.


A rektor szerint a fenyegetés úgy hangzott, hogy a román diákoknak több tantárgyból, például patológiából, kardiológiából és sebészetből is fel kell készülniük, ellenkező esetben nem mennek át a vizsgán. Copotoiu a fenyegetéseket a politikumnak az egyetem belső ügyeibe való beavatkozása következményeként állított be, majd megnyugtatta a diákokat, nem kell tartaniuk ezektől. Bejelentette ugyanakkor, hogy értesítette az etikai bizottságot, amely hamarosan vizsgálatot indít az ügyben.

A magyar oktatók reakciója nem váratott magára: a dr. Benedek Imre vezette Kardiológiai Klinikán tevékenykedő doktoranduszok, rezidensek és szakorvosok egy közleményt bocsátottak ki, amelyben megütközésüket fejezik ki és rágalomnak nevezik Copotoiu nyilatkozatát, melyben szerintük a Kardiológiai Klinikára utal.

Cáfolják, hogy az intézményben csak magyarul beszélnének, és elutasították azt a vádat is, mely szerint a román diákokat arra kötelezik, hogy magyarul tanuljanak. Nyomatékosításként a közleményben felsorolták a munkaközösség etnikai összetételét: a vezető tanár mellett két tanársegéd oktat, az egyik román és a másik magyar, a nyolc doktorandusz fele-fele arányban román és magyar, a 13 rezidens közül 6 román és 7 magyar, a szak- és főorvosok hatan vannak, közülük három román és három magyar anyanyelvű.

Hangsúlyozzák, soha nem volt arra példa, hogy az oktatás során a román diákokhoz magyarul beszéltek volna az oktatók. Az aláírók szerint ezek a vádak pusztán rágalmak, amelyek akadályokat gördítenek a közösség európai szellemiségben történő fejlődése elé.

Az ügyben kiadott közleményt a Kardiológiai Klinika munkaközösségének, tagjai, a magyarok és a románok egyaránt aláírták.

Dr. Szabó Béla dékánhelyettes elítélte Copotoiu nyilatkozattételét. Megkeresésünkre elmondta, úgy gondolja, hogy ebben a feszült időszakban nem felelősségteljes egy ilyen kijelentést tenni úgy, hogy ráadásul nincsenek rá bizonyítékok. "Egyelőre csak reklamációk léteznek. Az egyetemen öt sebészeti klinika van, közülük csak egyben oktat magyar tanársegéd, összesen ketten vannak. Constantin Copotoiu rektor ezt a klinikát hozza fel példaként, mintha ez a két magyar tanársegéd befolyásolhatná azt, hogy valaki az egyetemet elvégzi vagy sem" - mutatott rá.

dr. Benedek István orvosprofesszor, az egyetem oktatója szerint durva manipuláció történik a MOGYE-n. Egy sajtótájékoztató keretében úgy nyilatkozott, a diákokat "manipulálja" és "bolondítja" az intézmény vezetősége, hogy bizonyos pénzek jogtalan elköltéséről elterelje a figyelmet.

Nucu Marica, a Hallgatók Ligájának alelnöke a Transindexnek azt nyilatkozta, nincs tudomása erről a feljelentésről, nem tudja, kik azok a diákok, akik az egyetem vezetőségénél tettek panaszt. Ugyanakkor hangsúlyozta, ha a vádak megalapozottak, akkor elítélendőnek tartja a magyar tanárok magatartását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS