2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A MOGYE megbízott rektora nem tudja, kinek kell alkalmaznia a kormányhatározatot

2012. március 28. 10:01, utolsó frissítés: 10:35

Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyvezetői jogkörökkel felruházott rektora kijelentette, nem tudja, kinek kell életbe léptetnie a magyar tagozatot létrehozó kormányhatározatot.


Azamfirei kijelentette: elismeri, hogy Romániában a törvények uralkodnak, ezért a kormányhatározatot a MOGYE vezetésének is tudomásul kell vennie, alkalmaznia kell. "Kérdésem csupán az, hogy ki alkalmazza a jogszabályt? Mert az alkalmazáshoz az egyetem működő vezető struktúrái szükségesek. Amíg a minisztérium nem ismeri el a vezető testületeinket, adminisztratív légüres térben vagyunk" - idézte Leonard Azamfireit az Agerpres hírügynökség.

Azamfireit a minisztérium által el nem ismert charta alapján, a magyar tagozat bojkottja ellenére választották rektornak. A tárca múlt hétig a régi rektort, Constantin Copotoiut tekintette az intézmény vezetőjének, március 22-én azonban Azamfireit ruházta fel ideiglenesen aláírási és hitelutalványozói joggal.

Az ideiglenes rektor elmondta, április 2-ra összehívja az egyetem szenátusát és a testület döntéseket hoz majd a kormányhatározattal kapcsolatban.

Közben az orvosi egyetem román diákjait tömörítő diákliga bejelentette, a Közigazgatási Bíróságon kéri a kormányhatározat hatálytalanítását.

Nucu Marica, a liga alelnöke kiábrándítónak tartotta, hogy a kormány nem vette figyelembe a Marosvásárhelyen tartott közmeghallgatás konklúzióit. A diákvezető szerint a kormány szigorúan politikai döntést hozott, amely nincs tekintettel az egyetem szükségleteire, és feszültségeket generál az oktatási intézményben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS