2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE-ügy: örül, de még nem bont pezsgőt az EMNP

2012. március 29. 09:50, utolsó frissítés: 09:51

Az EMNP óvatos optimizmussal üdvözli a magyar nyelvű oktatásnak önálló szervezeti keretet adó kar létrehozásáról szóló kormányrendeletet, amely ismét megnyitja a rendezés lehetőségét a MOGYE-n – olvasható a párt közleményében. A politikai alakulat szerint az elképzelés – az új kar keretében az oktatás a magyar mellett román és angol nyelven is folyna – a rossz emlékű Petőfi-Schiller Egyetem emlékét idézi, és a „megnyugtató megoldástól még messze vagyunk, a kormányhatározat újabb és pontosabb jogalapot teremt a már elveszni látszó harc újrakezdéséhez. A marosvásárhelyi, Bernády Györgyről elnevezendő általános iskola esete is jól példázza, hogy Romániában sem a politikai döntések érvényesítése, sem a törvények alkalmazása nem egyszerű.”


A Néppárt a kormányhatározat végrehajtásában továbbra is számít a szaktárca közvetítő és ellenőrző szerepére, de a konkrét feladatot – az egyetemi charta módosítását, az új struktúrák létrehozását és a vezetők megválasztását – a MOGYE román és magyar oktatóinak közösen kell elvégezniük. A politikum feladata most az odafigyelés és az ismételt beavatkozás, ha erre szükség lesz – áll a dokumentumban.

A Néppárt az EMNT-vel és a BKB-val közösen továbbra is figyelemmel kíséri az orvosi egyetemen zajló intézményépítési folyamatot, és aktív szerepet vállal a probléma felszínen tartásában, a megoldáskeresésben, valamint a nemzetközi színtéren való megjelenítésben, ha ez indokolt – olvasható a közleményben.

Az EMNP ugyanakkor nem feledkezik meg Brassai Attila orvosprofesszorról sem, akit az egyetem román vezetősége fegyelmivel büntetett, mert Strasbourgban az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportja által kezdeményezett ülésen objektív tájékoztatást adott a MOGYE tarthatatlan helyzetéről. „Az ügyet mindaddig napirenden tartjuk, amíg az igazságtalan és törvénytelen fegyelmit vissza nem vonják, illetve Brassai Attilát és magyar oktatótársait meg nem követik”- zárul a dokumentum. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS