2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a MOGYE-kormányhatározat

2012. március 30. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a kormányhatározat, amely egy új kart hoz létre a magyar és angol tannyelvű szakok számára MOGYE-en. A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy az egyetemnek választásokat és versenyvizsgát kell szerveznie az új kar vezető tisztségeinek betöltésére. Az új karhoz tartozó magyar, angol és román tannyelvű szakok ideiglenes akkreditációval működnek. A határozatot - Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök mellett - az oktatási miniszter és a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) elnöke is aláírta. A hallgatói helyek számának meghatározását a kormányhatározat az ARACIS hatáskörébe utalja.


Gabriel Ispas, a PSD oktatási kabinetjének alelnöke még a dokumentum közlönyben való megjelenése előtt bejelentette, hogy pártja közigazgatási bíróságon támadja meg a kormányhatározatot, és büntetőeljárás indítását is fontolgatja a kormányfő ellen, valamint a határozatot jegyző tisztségviselők ellen.

A magyar szakokat különálló karba szervező kormányhatározatot a többi ellenzéki párt is támadja. Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei képviselője közölte, hogy elsőként írja alá a határozat felfüggesztését kérő közigazgatási panaszt, és beadványát az interneten fogja népszerűsíteni, hogy mintaként szolgálhasson mindazoknak, akik csatlakozni akarnak a kormányhatározat elleni közigazgatási eljáráshoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS